mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net ile Dll Oluşturma ve Kullanma
Asp.net ile dll dosyası oluşturup, bu dll'i nasıl kullanacağımızdan bahsedeceğim. Şimdiye kadar yaptığımız bir çok projede bir çok dll dosyasını projemize ekleyip kulanmışızdır. Dll'in amacı yazdığımız kodların herkes tarafından bilinmesini ve görülmesini engellemek. Bu amaçla bu olayı genelde ticaret ile uğraşan yazılımcılar tercih ediyor. Peki biz kendi dll dosyamızı oluşturup, projemizde nasıl kullanacağız?

Öncelikle dll dosyamızı oluşturmak için Visual Studio ile şu yolu izlemeli ve projemizi oluşturmalıyız.

File ~ New ~ Project
  yolunu izleyip Class Library'i seçmeliyiz.

Dll Oluşturma - Oluşturma Ekranı

Bu şekilde projemizi oluşturduktan sonra ekranda yabancı olmadığımız .cs uzantılı bir dosya çıkıyor. Kodlarımızı bu dosya üzerinde yazdıktan sonra projeyi build ediyoruz ve dll dosyamızı visual studio oluşturuyor. Benim örnek için oluşturduğum deneme.dll aşağıdaki gibidir.

Dll Oluşturma - Dll Kodlarım

Daha sonra projemizde kullanmak üzere bu dll dosyasını projeyi kaydettiğimiz dizinde şu yolu izleyerek buluyoruz:

Projects ~ proje_adı ~ proje_adı ~ bin ~ debug


Bu dizinde yazmış olduğumuz kodları barındıran dll dosyamız kullanıma hazır durumda.

Dll dosyamızı kullanacağımız projede ki Bin klasörü içine taşıyoruz. Aşağıdaki gibi namespace olarak bildirip kullanmaya başlıyoruz.(Namespace olarak dll'mizin ve namespace'mizin adını ekliyoruz. Benim kullandığım deneme.dll dosyasıdır.)

Dll Oluşturma - Kullanım

Görüldüğü gibi dll dosyamızı oluşturduk ve kullandık. Sizler de kodlarınızın daha güvenli olmasını veya bir değişiklik olmasını istiyorsanız bu şekilde dll oluşturup kullanabilirsiniz.

İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 25 Ağustos Pazartesi 2008 13 36000 4,7
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Javascript ile Asp.net'te Onaylama(Confirm) Kontrolü C Sharp'ta Operatör Overloading Jquery ve Ajax ile Dataları Sayfalama İşlemi LINQPad Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Önder 21 Ekim Salı 2008 10:23 #1
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Mühendis 23 Ekim Perşembe 2008 10:57 #2
çok güzel başarılar..
Ali Unutan 14 Kasım Cuma 2008 23:40 #3
Gerçekten güzel bir çalışma fakat bir sorum olucak biz bu dll dosyalarında gerek formdan gelen text kutularındaki bilgileri yada kendi kodlarımız sonucunda oluşan bir işlem sonucunu veri tabanına kaydedebilirmiyiz? ( dll dosyaları veri tabanıyla beraber çalışabilir mi ( insert update ve delete için ) , eğer çalışırsa veri tabanından gelen bilgileri nasıl bir methodla diğer sayfada kullanabiliriz (örneğin nasıl sıralayabiliriz) ) cevabanızı lütfen siirbass@gmail.com adresime atın
Mehmet Duran 14 Kasım Cuma 2008 23:47 #4
Merhaba Ali Unutan. Dll dosyaları ile kodlarımızı farklı bir şekilde muhafaza etmiş oluyoruz. Kodlarımızı .cs uzantılı dosyalarda yazabilir, normal aspx saylarda gömülü olarak yazabilir veya bu şekilde dll olarak muhafaza edebiliriz. Onun için dll dosyalarında ki kodlar ile normal kodlarla yapabileceğimiz tüm işlemleri yapabiliriz.
yasin 06 Nisan Salı 2010 02:03 #5
Evet paylaşmak çok güzel....
yazılım bozuntusu 12 Temmuz Pazartesi 2010 20:27 #6
hocam, c# dili ile asp.net projelerinde kulllanılan bu dll leri nasıl değiştirebilirim?
Mehmet Duran 12 Temmuz Pazartesi 2010 21:19 #7
Merhaba. Dll'leri değiştirmek değil de güncellemek dersek daha doğru olur. Dll'ler derlenmiş dosya türleridir ve derleyip içeriğini güncellemek için Dll'i oluşturan projenin elinde olması lazım. O projeyi yeniden derleyerek Dll'i de güncellemiş olursun. (.Net Dll'leri için.)
Yakup TAŞLIBEYAZ 09 Ekim Cumartesi 2010 22:02 #8
Merhaba; Gerçekten Mükemmle Bir Çalışma ve Paylaşım Gerçekten Çoook Uzun Süredir Yani 2 Haftaya Yakın Bir Süredir Böyle Bir Çalışma yapmak İatiyordum Ama Bir Türlü Son Noktayı Koyamırdum Sürekli Hep Aynı HAtatyı alıyordum nedeni bu çalışmada çözdüm dll dosyasını benkendi projemde eklememişim ondan Böyle Biri Hata alıyormusum teşşkekürler ederim iyi çalışmalar amam böyle paylaşımların devamını beklerim
Şeref Akyüz 08 Nisan Cuma 2011 13:02 #9
Merhabalar, oluşturduğumuz dll dosyasını references-->Add Reference yolu ile projemize eklememiz gerekmiyor mu? Bilmiyrum asp.net' te farklı mı ama herhangibir csharp projesinde böyle, deneme.dll dosyasını projenin bin klasörüne atsanız bile. Eklemediğiniz zaman namespace eklediğiniz zaman hata veriyor.
Mehmet Duran 08 Nisan Cuma 2011 23:01 #10
@Şeref, yazımda asp.net web sitesi kullandığım için öyle. Asp.net website projelerinde reference olarak eklemeye gerek yok. Çünkü kodlar her seferinde derlenir. Ancak web application veya diğer application'larda dediğin gibi kullanılacak kütüphaneler referans olarak eklenmelidir.
Şeref Akyüz 09 Nisan Cumartesi 2011 01:11 #11
Demek ki asp.net' te farklıymış. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için...
Mehmet Duran 10 Nisan Pazar 2011 00:34 #12
@Şeref, aslında bir fark yok. Sanırım tam olarak ifade edemedim. Senin söylediklerin tamamen doğru. Eğer visual studio'da bir application oluşturursan dışarıdan kütüphaneleri referans olarak eklemen gerekir. Ancak website projesi açarsan referans eklemeden direk olarak kütüphaneleri kullanabiliyorsun. Asp.net ile direk olarak ilgili bir konu değil. Oluşturmuş olduğun olduğun projenin türüne bağlı.
Şeref Akyüz 11 Nisan Pazartesi 2011 22:53 #13
Biraz zor oldu ama şimdi anladım :) Teşekkür ederim ilginizden dolayı...
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Bazı yıkılışlar daha parlak kalkınışların teşvikçisidir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009