mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net MVC ile İlgili Birkaç Bilgi
Bu yazımda uzun süredir değinemedim MVC hakkında birkaç faydalı bilgiyi paylaşacağım. Aslında bloğumda MVC üzerine yazı yazamasam da MVC ile ilgili oldukça önemli çalışmalar yapmaktayım. Bu çalışmalar sonucu edindiğim birçok bilgi var. Bu yazımda bu bilgilerden birkaçına değinmeye çalışacağım. Bunlardan ilki MVC projelerinde Controller bölümünde tanımlı olmayan bir Action'a istek yapıldığında bu istekleri yakalama işlemini nasıl yapacağımızı göstermeye çalışacağım. Diğeri de kod bölümünde html linkler oluştururken oluşturulacak link adreslerinin tanımlanan Route'lara göre nasıl olacağı. Şimdi bu işlemleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 09 Temmuz Cuma 2010 4 32227 4,1
Asp.net MVC Areas (Tek Proje Kullanarak)
Bu yazımda tek proje kullanarak MVC Areas yapısını oluşturmayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. Daha önce buradaki yazımda birden fazla proje kullanarak MVC Areas yapısını oluşturmayı ve kullanmayı göstermiştim. Şimdi de tek proje üzerinde Areas yapısını oluşturma ve kullanmayı göreceğiz. Bu yapı ile hazırlayacağımız projeleri bölümlendirip, daha kolay daha organize daha kolay yönetilebilir ve geliştirilebilir bir yapı oluşturmuş oluyoruz. Ayrıca MVC ile gelen standart yapı dışına çıkıp (Views, Controller klasörlerinin olmaması), istediğimiz dizin yapısı ile MVC projeleri oluşturabiliriz. Bu şekilde çok esnek, çok kolay yönetilebilir, açık bir proje oluşturup, geliştirebiliriz. Şimdi bu Areas yapısını tek proje ile nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de Controller İşlemleri
Bu yazımda MVC'de Controller işlemlerinden bahsetmeye çalışacağım. Model - View - Controller üçlüsünün belki de en önemli noktası diyebiliriz. MVC ile oluşturduğumuz sistemde yapılan herşeyi kontrol ettiğimiz bir merkez olarak düşünebiliriz. Bu yazımda bu merkezde neyi nasıl yapabileceğimizden bahsedeceğim. Özellikle MVC'deki QueryString mantığını, Form işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğimizi ve View yönetimini ele alacağım. Bu yazımdan sonra MVC ile genel işlemleri nasıl yapabileceğimiz hakkında genel bir bilgi edinmiş olacağız. Şimdi sırayla Controller yönetme işlemlerimizi sırayla inceleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
MVC ile Link İşlemleri (Html.ActionLink, Url.Action ve Özel Metot Oluşturma)
Bu yazımda MVC ile link işlemleri için kullandığımız metotları nasıl kullanacağımızdan ve kendimize özel metotları nasıl oluşturacağımızdan bahsedeceğim. Öncelikle HtmlHelper sınıfı altına yer alan taglarla beraber link üreten Html.ActionLink metodunu, daha sonra UrlHelper sınıfı altında yer alan ve sadece adres üreten (href değeri, form post adresi, vb..) Url.Action metodunu ele alacağız. Bunlar dışında kendimize özel, ihtiyaçlarımız doğrutulsunda bu metotları overload edebileceğimizi veya bu metotlar gibi başka metotları nasıl oluşturacağımıza bakacağız. Böylece MVC için Global.asax dosyamızda tanımlayacağımız Routes'lara göre (Url yapılarına) göre otomatik oluşan linklerimizi veya adreslerimizi oluşturabileceğiz. Şimdi adım adım bu işlemlere bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 18 Temmuz Cumartesi 2009 13 50075 4,8
Bloğum MVC Versiyon ile Karşınızda
Bugün itibariyle bloğumu MVC ile hazırlamış olduğum sisteme geçirdim ve bu yeni sistem ile karşınızdayım. Son dönemde MVC'ye olan merakımı artırmış ve bilgimi pekiştirmek için bloğumu MVC ile hazırlamaya başlamıştım. Kısa sürede hem kullanıcı tarafını hem de yönetim tarafını MVC ile yeniden hazırlayarak yayına koydum. Bundan böyle uzun süre bu sistemi kullanacağım. Çünkü bu sistem şimdiye dek geliştirdiğim en iyi sistem oldu. Özellikle yönetim bölümü Ajax teknolojisiyle beraber çok kullanışlı oldu. Neredeyse tüm işlemleri Ajax ile yapıyorum. Bunda MVC'nin sağladığı kolaylıkların da payı oldukça büyük. Ayrıca MVC'nin URL yapısında sağladığı kolaylık nedeniyle SEO değerinin de gelişeceğini düşünüyorum. Böylece daha fazla kişiye daha hızlı biçimde paylaşımlarımı sunacağım. Umarım bu değişim herkes için hayırlı olur.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC ile Routes Tanımlama ve Kullanma
Bu yazımda MVC teknolojisini incelemeye ve tanımaya devam ederek bu teknolojinin sağladığı kolaylıklardan olan Routes tanımlama ve kullanmayı göreceğiz. Routes ile MVC projemizde çeşitli alanlar (klasör mantığı) tanımlayıp, URL'de bu tanımlamaları çok rahat bir biçimde kullanacağız. Bu bizlere birçok kolaylık sağlıyor. Bir projemizde birçok farklı bölümü (Blog, Forum, vb.) bir arada oluşturma fırsatı veriyor ve daha büyük projeler geliştirmemize katkı sağlıyor diyebiliriz. Ayrıca URL'de kullanacağımız tanımlar ise en fazla katkıyı projemizin SEO değerine yansıtacaktır. Böylece basitçe ve çok değerli projeleri MVC teknolojisi ile rahatlıkla geliştirebileceğiz. Şimdi Routes tanımlamaya ve kullanmaya bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Bazı yıkılışlar daha parlak kalkınışların teşvikçisidir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009