mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
C Sharp ile Nesneler Üzerinde JSON Dönüşümleri
Bu yazımda C# ile nesneleri JSON formatına dönüştürme ve JSON formatından tekrar nesne haline çevirme işlemini nasıl yapabileceğimizi ve bu çevirme işlemlerini nerelerde kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. JSON formatı tıpkı XML formatı gibi verileri düzenli şekilde ifade etmeyi sağlayan bir format. Script ve Ajax işlemlerinde oldukça fazla kullanılan bir veri formatı. XML formatına göre daha performanslı olan bir yapı. Bu yapıyı C# ile de kullanabiliyoruz. Elimizde olan tüm nesneleri JSON formatına dönüştürebiliyor veya JSON formatında olan bir veriyi nesne haline çevirip kullanabiliyoruz. Şimdi bu dönüşümleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Sudoku Uygulamam (MDSudoku v1.0)
Sudoku Uygulamam (MDSudoku)Bu yazımda hazırlamış olduğum Sudoku uygulamasını sizlere tanıtacağım. Çok önceden çalışmalarına başladığım ancak yoğunluk nedeniyle uzun süre ilgilenemediğim Sudoku oyununu büyük oranda tamamladım. Açmış olduğum sudoku.mehmetduran.com alt domaininde bu oyunumu sizlerle buluşturacağım ve yenilikleri paylaşacağım. Şu anda web alt yapısı hazır ve oyunu görebiliyor, çözebiliyorsunuz. En kısa sürede Silverlight ve Mobile (C# ve Java ile) versiyonlarını da hazırlayıp, kullanıma sunmayı planlıyorum. Eksik yönü ise oyunun doğruluk kontrolünün olmaması ve verilerin tutulmayışı. İlerleyen süreçte yeni versiyonlarda bu eksikleri tamamlayarak eksiksiz bir oyun haline getireceğim. Bu yaz boyunca bu oyunu tam olarak bitirmeyi ve her platformda çalışan bir uygulama olarak dağıtmayı planlıyorum. Umarım bu hedefime ulaşır ve bu oyunu herkese ulaştırırım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » C# ile Extension Metot Yazma ve Kullanma (Lambda Expression Dahil)
Bu yazımda C Sharp ile Extension metot tanımlamayı ve bu metotları kullanmayı göstermeye çalışacağım. Extension metotlar kullandığımız programlama dilinde tanımlı olan tipler ile beraber kullanılan ve oldukça kolaylık, esneklik sağlayan metotlardır. C Sharp ile kodlama yapan herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle generic class kullanılan uygulamalarda, Linq to Sql, NHibernate kullanılan uygulamalarda ve dizi işlemlerinin bol olduğu uygulamalarda oldukça kullanışlı ve kolaylık sağlıyor. Bu sebeple bu tür metotları nasıl yazacağımızı ve nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Jcrop ve Asp.net ile Resimleri Kesme (Örnek Dahil)
Jcrop ve Asp.net Kullanarak Resimleri KesmeBu yazımda jQuery eklentisi olarak geliştirilen Jcrop script kütüphanesini kullanarak web projelerinde resimleri / fotoğrafları nasıl düzenleyebileceğimizi göstermeye çalışacağım. Bu script kütüphanesi ile Asp.net projelerinde çok gelişmiş resim / fotoğraf düzenleme araçları hazırlanabilir. Ben de buna örnek olması açısından küçük bir örnek hazırladım. Hem Jcrop script kütüphanesini hem Ajax işlemlerini hem de C# kodlarını kullandığım güzel bir uygulama oldu. Script kütüphanesi sayesinde resim / fotoğraf üzerinde belirli alanı seçebiliyoruz. Seçtiğimiz alanı Ajax ve C# (Generic Handler) kullanarak gösterebildiğimiz ve kayıt edebildiğimiz küçük bir editör örneği oldu. Bu bakımdan bu konularla ilgili örnek arayanlara oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Şimdi bu örneği ve neler yaptığımızı detaylıca görelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » jQuery Ajax İşlemlerinde Parametre Olarak Nesne Taşıma
Bu yazımda jQuery Ajax işlemlerinde script tarafından sunucuya taşıdığımız verileri nesne veya nesne dizisi olarak nasıl aktarabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Ajax işlemlerinde kullanmak için geç kaldığım bir yöntem diyebilirim. Şimdiye dek tüm verileri string veya integer türü olarak teker teker sunucuya aktarıyordum. Şimdiki anlattığım yöntem ile verileri istediğimiz nesne türünde server ve client arasında taşıyabileceğiz. Bu yöntemde hem sunucu tarafında hem de kullanıcı tarafında kullanılan nesnelerin yani hem C# nesnelerinin hem de script nesnelerin uyumlu olması gerekiyor. Ajax işlemlerini etkin bir biçimde kullanmak istiyorsak bu yöntemin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyük esneklik ve kolaylık sağlıyor. Şimdi bu işlemi nasıl yapacağımıza bakalım ve hazırladığım örneği inceleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » LINQPad
LINQPadBu yazımda Linq sorgulamaları yapabildiğimiz bir editör olan LINQPad'i sizlere tanıtacağım. Son dönemde geliştirdiğim projelerde generic class'ları oldukça sık kullanıyorum. Hatta direk bu yapıları kullanıyorum. İlk zamanlarda Visual Studio'da Linq kodlaması yaparken daha sonra LINQPad'i buldum. Oldukça kullanışlı bir editör. Linq kullanan herkesin sahip olması gereken bir araç. Visual Studio'ya göre daha hızlı. Her sorgunun cevabını almak için sayfa veya program çalıştırılmasına gerek yok. Direk olarak yazdığımız sorgunun cevabını alabiliyoruz. Bence C# ve Linq kullanan herkesin elinin altında olması gereken bir editör.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Kimse sana senden iyi öğüt veremez.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009