mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
LINQPad
LINQPadBu yazımda Linq sorgulamaları yapabildiğimiz bir editör olan LINQPad'i sizlere tanıtacağım. Son dönemde geliştirdiğim projelerde generic class'ları oldukça sık kullanıyorum. Hatta direk bu yapıları kullanıyorum. İlk zamanlarda Visual Studio'da Linq kodlaması yaparken daha sonra LINQPad'i buldum. Oldukça kullanışlı bir editör. Linq kullanan herkesin sahip olması gereken bir araç. Visual Studio'ya göre daha hızlı. Her sorgunun cevabını almak için sayfa veya program çalıştırılmasına gerek yok. Direk olarak yazdığımız sorgunun cevabını alabiliyoruz. Bence C# ve Linq kullanan herkesin elinin altında olması gereken bir editör.

Son dönemde Linq to Sql'i yoğun olarak kullanmaya başladım. İlerde de NHibernate kullanmayı düşünüyorum. Böyle olunca Linq sorgularını da etkin bir biçimde kullanmam gerekiyor. Linq sorgulamalarına şu anda oldukça iyi derecede hakim olduğumu söyleyebilirim. Ancak her seferinde bir takım sorguları denemek gerekiyor. İşte bu sırada LINQPad gerçekten tam cuk diye oturuyor. İstediğim sorguları bu editör aracılığı ile en hızlı biçimde yapabiliyorum. Veritabanı ile olan uyumluluğu da oldukça iyi. Sql Server ile sorunsuz çalışırken, MySql sürücüsünü indirmeme rağmen bağlantıda sorun oldu. Ancak MySql'de kullanılabilir durumda. Veritabanı dışında C# syntaxı ile generic yapıda değişkenler tanımlayıp, bu değişkenler üzerinde Linq sorgulamaları yapılabilmekte. Ayrıca Xml dosyalar üzerinde Linq to Xml sorgulamaları yapılabilmekte. Tüm bu özellikler nedeniyle oldukça önemli bir araç. Ancak tek beğenmediğim kısmı Intellisense özelliğinin paralı olması. Bu yüzden Linq syntaxını bilmeyenler kullanmakta zorlanabilir. Bu sorunu çözmek için biraz Linq sorgu yapısını bilmek gerekiyor.

LINQPad hakkında daha fazla bilgiye erişmek ve programı indirmek için burayı ziyaret etmelisiniz.

Aşağıda ekran görüntüsünü görebilirsiniz.

LINQPad
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Yeni Tasarımı ile Facebook Linq for Visual C# 2008 (E-Book) UML (Unified Modeling Language) ve Diagramları Visual Studio'da Daha İyi Kodlama için Temalar Site Haritası Bölümü Hazır
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
HasanG 17 Nisan Cumartesi 2010 11:25 #1
Güzel, LINQ'ya başlarsam aklımda olur :D
Gençay Yıldız 08 Mayıs Cumartesi 2010 16:47 #2
Teşekkürler:)
Miraç Satıç 07 Nisan Perşembe 2011 23:29 #3
Proje C# ile kodlanmıştı diye hatırlıyorum, bende kullanıyorum ;) Kompleks linq sorguları yazarken çok işime yarıyor Teşekkürler.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Ne edersen kendine, edersin kendi kendine.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009