C Sharp ile Nesneler Üzerinde JSON Dönüşümleri
Bu yazımda C# ile nesneleri JSON formatına dönüştürme ve JSON formatından tekrar nesne haline çevirme işlemini nasıl yapabileceğimizi ve bu çevirme işlemlerini nerelerde kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. JSON formatı tıpkı XML formatı gibi verileri düzenli şekilde ifade etmeyi sağlayan bir format. Script ve Ajax işlemlerinde oldukça fazla kullanılan bir veri formatı. XML formatına göre daha performanslı olan bir yapı. Bu yapıyı C# ile de kullanabiliyoruz. Elimizde olan tüm nesneleri JSON formatına dönüştürebiliyor veya JSON formatında olan bir veriyi nesne haline çevirip kullanabiliyoruz. Şimdi bu dönüşümleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
02 Temmuz Cuma 2010
6
42291
4,2
C# ile Extension Metot Yazma ve Kullanma (Lambda Expression Dahil)
Bu yazımda C Sharp ile Extension metot tanımlamayı ve bu metotları kullanmayı göstermeye çalışacağım. Extension metotlar kullandığımız programlama dilinde tanımlı olan tipler ile beraber kullanılan ve oldukça kolaylık, esneklik sağlayan metotlardır. C Sharp ile kodlama yapan herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle generic class kullanılan uygulamalarda, Linq to Sql, NHibernate kullanılan uygulamalarda ve dizi işlemlerinin bol olduğu uygulamalarda oldukça kullanışlı ve kolaylık sağlıyor. Bu sebeple bu tür metotları nasıl yazacağımızı ve nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
03 Haziran Perşembe 2010
2
33386
3,9
jQuery Ajax İşlemlerinde Parametre Olarak Nesne Taşıma
Bu yazımda jQuery Ajax işlemlerinde script tarafından sunucuya taşıdığımız verileri nesne veya nesne dizisi olarak nasıl aktarabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Ajax işlemlerinde kullanmak için geç kaldığım bir yöntem diyebilirim. Şimdiye dek tüm verileri string veya integer türü olarak teker teker sunucuya aktarıyordum. Şimdiki anlattığım yöntem ile verileri istediğimiz nesne türünde server ve client arasında taşıyabileceğiz. Bu yöntemde hem sunucu tarafında hem de kullanıcı tarafında kullanılan nesnelerin yani hem C# nesnelerinin hem de script nesnelerin uyumlu olması gerekiyor. Ajax işlemlerini etkin bir biçimde kullanmak istiyorsak bu yöntemin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyük esneklik ve kolaylık sağlıyor. Şimdi bu işlemi nasıl yapacağımıza bakalım ve hazırladığım örneği inceleyelim.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
18 Nisan Pazar 2010
6
29300
3,8
Asp.net ExpressionBuilder ile Kontrollerde Server Tagları Kullanma
Bu yazımda ExpressionBuilder nesnesi ile server kontrollerinde server taglarını nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Bu türlü bir kullanıma statik metinleri direk olarak kullanmak yerine belirli bir kaynaktan çekerken ihtiyaç duyabiliriz. Örnek verecek olursak; statik metinleri arayüz ile değişebilir bir biçimde yapıyorsak bu metinleri kullanırken bu yöntemi kullanabiliriz. Aynı şekilde çoklu dil desteği olan projelerde bu kullanıma ihtiyaç duyabiliriz. Aslında bu türlü bir kullanım olmadan, kodlama tarafında kontrollere erişip, değerleri atayabiliriz. Ancak daha etkin bir kodlama yapmak için bu türlü bir kullanım yapmakta fayda var. Şimdi bu kullanımı nasıl yapacağımıza göz atalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
29 Mart Pazartesi 2010
5
17473
3,4
jQuery Ajax ile Dropdown Etkileşimleri (Eklenti ile)
Bu yazımda jQuery Ajax işlemlerinde Dropdown elementleri arasında etkileşim sağlayan eklentimi paylaşacağım. Son dönemde bu konuda oldukça soru oldu. Bu sorulara ve isteklere cevap verebilmek adına kullandığım eklentiyi paylaşacağım. Bu eklenti ile bir dropdown elementini kontrol ediyoruz. Kontrol edilen dropdown üzerinde bir seçim yapıldığında Ajax ile seçilen değere göre ilişkili veriler alınıp, diğer bir dropdown elementine aktarılıyor. Bunun en çok kullanıldığı durum ise şehirlere ait ilçelerin alınmasıdır. Şimdi eklentiyi nasıl kullanacağımıza ve örneğimize göz atalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
22 Şubat Pazartesi 2010
10
25351
4,4
Asp.net MVC'de Action'lar için Özellik (Attribute) Tanımlama ve Kullanma
Bu yazımda MVC'de yer alan Controller bölümünde tanımlanan Action'lar için özellik (attribute) tanımlama ve kullanma olayını ele alacağız. Bu yöntem ile birçok kontrolü ve işlemi düzenli bir biçimde kod tekrarı olmadan yapabilmekteyiz. MVC ile hazır olarak birçok özellik (HandleError, Authorize, Cache, vb.) gelmekte. Ancak her zaman bu özellikler işimizi görmeyebilir. Bunun için ihtiyaçlarımıza göre kendi özelliklerimizi tanımla ve kullanma durumunda kalabiliriz. Şimdi MVC'de özellik tanımlama ve kullanma olayını nasıl gerçekleştireceğimize bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
24 Aralık Perşembe 2009
2
22636
4,8