mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net ExpressionBuilder ile Kontrollerde Server Tagları Kullanma
Bu yazımda ExpressionBuilder nesnesi ile server kontrollerinde server taglarını nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. Bu türlü bir kullanıma statik metinleri direk olarak kullanmak yerine belirli bir kaynaktan çekerken ihtiyaç duyabiliriz. Örnek verecek olursak; statik metinleri arayüz ile değişebilir bir biçimde yapıyorsak bu metinleri kullanırken bu yöntemi kullanabiliriz. Aynı şekilde çoklu dil desteği olan projelerde bu kullanıma ihtiyaç duyabiliriz. Aslında bu türlü bir kullanım olmadan, kodlama tarafında kontrollere erişip, değerleri atayabiliriz. Ancak daha etkin bir kodlama yapmak için bu türlü bir kullanım yapmakta fayda var. Şimdi bu kullanımı nasıl yapacağımıza göz atalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de Action'lar için Özellik (Attribute) Tanımlama ve Kullanma
Bu yazımda MVC'de yer alan Controller bölümünde tanımlanan Action'lar için özellik (attribute) tanımlama ve kullanma olayını ele alacağız. Bu yöntem ile birçok kontrolü ve işlemi düzenli bir biçimde kod tekrarı olmadan yapabilmekteyiz. MVC ile hazır olarak birçok özellik (HandleError, Authorize, Cache, vb.) gelmekte. Ancak her zaman bu özellikler işimizi görmeyebilir. Bunun için ihtiyaçlarımıza göre kendi özelliklerimizi tanımla ve kullanma durumunda kalabiliriz. Şimdi MVC'de özellik tanımlama ve kullanma olayını nasıl gerçekleştireceğimize bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de Özel ActionResult Oluşturma
Bu yazımda MVC'de özel bir ActionResult tanımlamayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. ActionResult'lar Action metotların dönderebileceği sonuçlardır ve MVC ile oluşturduğumuz projede tüm işlemleri gerçekleştiren bölüm Action bölümüdür. Bu yüzden MVC ile uğraşırken en çok zaman vereceğimiz bölüm Action metotlar olabilir. Bu bölümü kolaylaştırmak ve esneklik kazandırmak için özel olarak ActionResult türleri tanımlayabilir ve kullanabiliriz. Buradaki yazımda MVC ile gelen standart sonuç türlerini belirtmiştim. Şimdi ise ihtiyaçlarımıza göre özel olarak sonuç türü oluşturup kullanmaya bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de View ve MasterPage için CodeBehind Tanımlama
Bu yazımda MVC'de yer alan View ve MasterPage için Codebehind tanımlamayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC projesi oluşturup, projeye MVC View ve MVC MasterPage eklediğimizde sadece sayfalar eklenir. Asp.net'te olduğu gibi kod sayfası gelmez. Ancak bu yazımda bu kod sayfasını kendimiz oluşturup View'larda ve Masterpage'de yazdığımız classları nasıl kullanacağımızı göstereceğim. Böylece MVC projelerimizde tıpkı Asp.net'te olduğu gibi kod sayfalarını kullanıp kodlamalarımızı yapabileceğiz. Ayrıca kontroller için tüm eventları tanımlayıp kullanabiliyoruz, View (sayfa) için özel fonksiyonlar tanımlayıp kullanabileceğiz. Ancak button_click veya data kontrollerinin eventları gibi işlemleri MVC ile kontrol etmek MVC mantığına ters. Codebehind tanımlama ve kullanma işlemini event yönetimi için kullanmamalıyız. Bu yöntemi veri yükleme ve kodlamalarımızı kod sayafasında yapmak için tercih etmeliyiz.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net Uygulamalarında Namespace ve Class Kullanımı
Web ile uygulamalar geliştirmeye devam ettikçe gördüm ki birçok kez aynı kod bloğunu tekrar tekrar yazıyorum ve gereksiz zaman ve kaynak kaybına neden oluyorum. Bunları önlemek için .Net'in sunmuş olduğu güzelliklerden faydalanarak yapmış olduğum proje veya uygulamalarda ilk işim kendi namespace'mi ve class'larımı oluşturmak oldu. Böylece yaptığım uygulamaları daha fonksiyonel daha anlaşılır daha ekonomik duruma getirdiğimi kısacası optimize ettiğimi düşünüyorum. Bu yazıyı da .Net ile ilgilenenlere faydası olabilir diye hazırladım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » C Sharp'ta Erişim Belirleyiciler
C sharp ile yaptığımız kodlamalarda değişkenlerimizi erişim yönünden farklı şekillerde tanımlayabiliriz. Bunlar; private, public , protected ve internal deyimleridir. Bu türde tanımladığımız değişkenler tanımlandıkları sınıflarda kullanılabilirler. Ancak bu erişim belirleyiciler bu class'lardan türemiş class'larda devreye girerler. Bunları bastice şöyle açıklayabiliriz:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 02 Ekim Perşembe 2008 0 18675 0,0
Hizmet amaçlı işler başarıya, kar amaçlı olanlar ise başarısızlığa yöneliktir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009