mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net Uygulamalarında Namespace ve Class Kullanımı
Web ile uygulamalar geliştirmeye devam ettikçe gördüm ki birçok kez aynı kod bloğunu tekrar tekrar yazıyorum ve gereksiz zaman ve kaynak kaybına neden oluyorum. Bunları önlemek için .Net'in sunmuş olduğu güzelliklerden faydalanarak yapmış olduğum proje veya uygulamalarda ilk işim kendi namespace'mi ve class'larımı oluşturmak oldu. Böylece yaptığım uygulamaları daha fonksiyonel daha anlaşılır daha ekonomik duruma getirdiğimi kısacası optimize ettiğimi düşünüyorum. Bu yazıyı da .Net ile ilgilenenlere faydası olabilir diye hazırladım.

Öncelikle yazacağımız namespace ve class'ları istediğimiz sayfanın codefile'ında, projemiz içinde yer alacak olan App_Code klasörü içinde .cs uzantılı bir dosyada veya bir dll içinde tutabiliriz. Ben, anlatacağım uygulama da App_Code klasörü içinde .cs uzantılı dosyada hazırladım. Hazırladığım dosyanın içeriğine bakacak olursak:

namespace proje
{
  public class veritabani
  {
    public string baglanti_cumlem = "";
    public OleDbConnection baglanti;
    public veritabani()
    {
      baglanti = new OleDbConnection(baglanti_cumlem);
    }
 
    //veritabanı işlemleri yapan metotlar veya özellikler oluşturabiliriz
  }
 
  public class site:veritabani
  {
    //burada sitenin parçalarını bir araya getirerek sitemizi oluşturabiliriz.
 
    public string yazdir(string metin)
    {
      return metin;
    }
  }
 
  public class yonetim:veritabani
  {
    //burada ise yönetim bölümü için yapacaklarımızı hazırlayabiliriz.
  }
}

Görüldüğü gibi proje adında namespace ve bu namespace altında kullanacağımız class'lar oluşturuduk. Bu class'lar ile de projemizde kullanacağımız işleri yapacağız. İstediğimiz her türlü işlemi class'lar içinde hazırlayabiliriz. Böylece daha basit karmaşıklıktan uzak hale getirmiş oluyoruz. Mesela veritabanı class'ı ile projemizde kullanacağımız bağlantı nesnesini veya bağlantı cümlesini belirleyebiliyoruz. Diğer class'larda bağlantı nesnesine veya bağlantı cümlesine ulaşmak için ise; veritabanı class'ını nesneyi veya cümleyi kullanacağımız class'lara miras bırakıyoruz. Bu işlemi ortak kullanacağımız tüm özellikler veya nesneler için yapabiliriz.

Oluşturduğumuz namespace ve class'ları ise istediğimiz bir sayfada şu şekilde kullanacağız:

using proje;
 
public partial class _Default : System.Web.UI.Page
{
    site st;
    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
      st = new site();
      Response.Write(st.yazdir("Deneme"));
    }
}

Görüldüğü gibi bu türlü bir yapı kullanmak bizlere birçok kolaylık sağlayacaktır. Projemizde tüm kodları tek bir dosya içinde muhafaza edebilir ve herhangi bir değişiklik durumunda sorunu kısa sürede halledebiliriz. Ayrıca bu tür yapı ile projeleri parçalar halinde nasıl geliştirebilceğimizi, namespace , class ve inheritence gibi kavramları daha iyi anlayabiliriz.

Örnek çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

İyi Çalışmalar!
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Yazılım Geliştirme Süreç Modelleri Javascript ile Sayaç (Kronometre) Yapımı Professional Visual Studio 2008 (E-Book) Jquery ile Kendi Accordion Alanımızı Hazırlama Javascript ile Mouse Pozisyonunu Bulma
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
güven acar 22 Şubat Pazartesi 2010 11:42 #1
merhaba, benim bir sorum olacak. örneğin bir property yazdığımızda ve bunu kullanmak istediğimizde örneğin yazdir. diye tıklayınca "property as string()" e ilave olarak vs daki sarı pencerede çıkan açıklamayı yazdir property si için nasıl ekleyebiliriz? teşekkürler.
Mehmet Duran 22 Şubat Pazartesi 2010 20:51 #2
Merhaba Güven. Kusura bakma ama sorduğun konuyu pek anlayamadım. Tam olarak ne yapmak istiyorsun? Bahsettiğin özelliğin veya durumun bir ekran görüntüsünü verebilir misin?
Oğuzhan Kiyar 11 Temmuz Pazar 2010 18:55 #3
Merhaba Mehmet bey, çalışmaların çok iyi güzel.. namespace ve class kullanarak oledb baglanmayı denedim fakat hata aldım.. yardımcı olursanız sevinirim..
Mehmet Duran 12 Temmuz Pazartesi 2010 21:13 #4
Merhaba Oğuzhan. Oledb bağlantısı derken bir veritabanına bağlanmak istedin sanırım. Ancak kodları ve aldığın hatanın ne olduğunu görmeden birşey söylemek zor. Oledb için zaten hazır sınıflar var. Onları kullanarak bağlantıyı sağlayabilirsin.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009