mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
C Sharp ile Nesneler Üzerinde JSON Dönüşümleri
Bu yazımda C# ile nesneleri JSON formatına dönüştürme ve JSON formatından tekrar nesne haline çevirme işlemini nasıl yapabileceğimizi ve bu çevirme işlemlerini nerelerde kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım. JSON formatı tıpkı XML formatı gibi verileri düzenli şekilde ifade etmeyi sağlayan bir format. Script ve Ajax işlemlerinde oldukça fazla kullanılan bir veri formatı. XML formatına göre daha performanslı olan bir yapı. Bu yapıyı C# ile de kullanabiliyoruz. Elimizde olan tüm nesneleri JSON formatına dönüştürebiliyor veya JSON formatında olan bir veriyi nesne haline çevirip kullanabiliyoruz. Şimdi bu dönüşümleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net Ajax İşlemlerinde ResponseFormat Belirtimi
Bu yazımda Ajax işlemlerinde ResponseFormat belirtiminden bahsedeceğim. Bu belirtim Ajax işlemlerinde performans, kullanışlılık, kolay kullanım gibi kriterler için önemli. ResponseFormat belirtimini hem Webforms projeleri için hem de MVC projeleri için nasıl yapabileceğimizi göstermeye çalışacağım. ResponseFormat özelliği Ajax işlemlerinde dönen sonucun hangi türde olduğunu belirtir ve XML veya JSON olabilir. Eğer sonuç JSON tipinde olursa sonuç JSON biçimine dönüştürülerek elde edilir. XML tipinde olur ise de XML yapısına dönüştürülerek elde edilir. Şimdi bu yöntemlerin nasıl kullanılacağını ve ne zaman kullanılacaklarını irdeleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » C# ile Extension Metot Yazma ve Kullanma (Lambda Expression Dahil)
Bu yazımda C Sharp ile Extension metot tanımlamayı ve bu metotları kullanmayı göstermeye çalışacağım. Extension metotlar kullandığımız programlama dilinde tanımlı olan tipler ile beraber kullanılan ve oldukça kolaylık, esneklik sağlayan metotlardır. C Sharp ile kodlama yapan herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle generic class kullanılan uygulamalarda, Linq to Sql, NHibernate kullanılan uygulamalarda ve dizi işlemlerinin bol olduğu uygulamalarda oldukça kullanışlı ve kolaylık sağlıyor. Bu sebeple bu tür metotları nasıl yazacağımızı ve nasıl kullanabileceğimizi göstermeye çalışacağım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de Action'lar için Özellik (Attribute) Tanımlama ve Kullanma
Bu yazımda MVC'de yer alan Controller bölümünde tanımlanan Action'lar için özellik (attribute) tanımlama ve kullanma olayını ele alacağız. Bu yöntem ile birçok kontrolü ve işlemi düzenli bir biçimde kod tekrarı olmadan yapabilmekteyiz. MVC ile hazır olarak birçok özellik (HandleError, Authorize, Cache, vb.) gelmekte. Ancak her zaman bu özellikler işimizi görmeyebilir. Bunun için ihtiyaçlarımıza göre kendi özelliklerimizi tanımla ve kullanma durumunda kalabiliriz. Şimdi MVC'de özellik tanımlama ve kullanma olayını nasıl gerçekleştireceğimize bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Bloğumda Kullandığım SiteMap Sınıfı
Bu yazımda bloğumda kullandığım arama motorları için ve SEO için vazgeçilmez olan SiteMap dosyası için yazdığım sınıfı sizlerle paylaşacağım. Yazdığım sınıfta veriler alınıp gerekli yapıya sokularak Xml sonucu (string olarak) yazdığım metot ile alıp kullanabiliyoruz. Yazımda hem Asp.net ile hem de MVC ile yazdığım sınıfın kullanımını göstereceğim. Daha önce paylaştığım RSS sınıfı gibi bu sınıfı da projelerimize direk olarak ekleyip kullanabiliriz. Yine bu sınıfta Sitemap oluşturmak için Linq to Xml yöntemini kullanmaktayım. Umarım faydalı olur ve birçok kişi kullanır. Şimdi yazdığım sınıfa ve kullanımına bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Bloğumda ve Projelerimde Kullandığım RSS Sınıfı
Bu yazımda bloğumda kullandığım ve bundan sonra ihtiyaç olan tüm projelerde kullanacağım RSS class'ını sizlerle paylaşıyorum. Birçok kişi için oldukça zahmetli iştir ve birçok kişi buna ihtiyaç duyar. Ben de bloğumu yapmaya başladığımda ihtiyaç duyduğum konuların başında bu geliyordu. Şimdi ise bu işlemi yapacak olan kendi class'ımı hazırladım ve kullanıyorum. Xml bir sonuç üretiyoruz ve bunu Linq to Xml ile basitçe gerçekleştiriyoruz. Ayrıca her türlü .Net projelerimizde (.Net 3.5 gerekli) kullanabileceğimiz bir class oldu. Umarım ihtiyaç duyanlara ve ilgilenenlere faydalı olur.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Hata yapmayan bir insan genellikle hiçbirşey yapmıyordur.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009