mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net MVC ile İlgili Birkaç Bilgi
Bu yazımda uzun süredir değinemedim MVC hakkında birkaç faydalı bilgiyi paylaşacağım. Aslında bloğumda MVC üzerine yazı yazamasam da MVC ile ilgili oldukça önemli çalışmalar yapmaktayım. Bu çalışmalar sonucu edindiğim birçok bilgi var. Bu yazımda bu bilgilerden birkaçına değinmeye çalışacağım. Bunlardan ilki MVC projelerinde Controller bölümünde tanımlı olmayan bir Action'a istek yapıldığında bu istekleri yakalama işlemini nasıl yapacağımızı göstermeye çalışacağım. Diğeri de kod bölümünde html linkler oluştururken oluşturulacak link adreslerinin tanımlanan Route'lara göre nasıl olacağı. Şimdi bu işlemleri nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 09 Temmuz Cuma 2010 4 32225 4,1
Asp.net Ajax İşlemlerinde ResponseFormat Belirtimi
Bu yazımda Ajax işlemlerinde ResponseFormat belirtiminden bahsedeceğim. Bu belirtim Ajax işlemlerinde performans, kullanışlılık, kolay kullanım gibi kriterler için önemli. ResponseFormat belirtimini hem Webforms projeleri için hem de MVC projeleri için nasıl yapabileceğimizi göstermeye çalışacağım. ResponseFormat özelliği Ajax işlemlerinde dönen sonucun hangi türde olduğunu belirtir ve XML veya JSON olabilir. Eğer sonuç JSON tipinde olursa sonuç JSON biçimine dönüştürülerek elde edilir. XML tipinde olur ise de XML yapısına dönüştürülerek elde edilir. Şimdi bu yöntemlerin nasıl kullanılacağını ve ne zaman kullanılacaklarını irdeleyelim.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC Captcha Uygulamam
Bu yazımda MVC Captcha uygulamamı sizlere tanıtacağım. Asp.net MVC 1.0 ve 2.0 sürümleri ile çalışan bir Captcha uygulaması geliştirdim. Şimdilik MVC ile hazırlanmış bu uygulamayı fırsat bulduğumda tüm Asp.net uygulamalarında kullanılan esnek bir kontrol haline getirmeyi düşünüyorum. Bu uygulamayı hazırlamaya uzun bir süre önce karar vermiş ve başlamıştım ancak yoğunluk nedeniyle üzerinde duramamıştım. Tasarım ve esneklik olarak çok çok iyi olmasa da şimdilik amacına hizmet edebilecek bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Zamanla da geliştirip daha esnek daha güzel bir kontrol haline getirmeyi düşünüyorum. Dll olarak paylaştım ve tüm MVC projelerine bu Dll'i ekleyip sorunsuzca kontrolü kullanabilmekteyiz. Şimdi bu uygulamayı nasıl kullanacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Asp.net MVC'de Action'lar için Özellik (Attribute) Tanımlama ve Kullanma
Bu yazımda MVC'de yer alan Controller bölümünde tanımlanan Action'lar için özellik (attribute) tanımlama ve kullanma olayını ele alacağız. Bu yöntem ile birçok kontrolü ve işlemi düzenli bir biçimde kod tekrarı olmadan yapabilmekteyiz. MVC ile hazır olarak birçok özellik (HandleError, Authorize, Cache, vb.) gelmekte. Ancak her zaman bu özellikler işimizi görmeyebilir. Bunun için ihtiyaçlarımıza göre kendi özelliklerimizi tanımla ve kullanma durumunda kalabiliriz. Şimdi MVC'de özellik tanımlama ve kullanma olayını nasıl gerçekleştireceğimize bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de Özel ActionResult Oluşturma
Bu yazımda MVC'de özel bir ActionResult tanımlamayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. ActionResult'lar Action metotların dönderebileceği sonuçlardır ve MVC ile oluşturduğumuz projede tüm işlemleri gerçekleştiren bölüm Action bölümüdür. Bu yüzden MVC ile uğraşırken en çok zaman vereceğimiz bölüm Action metotlar olabilir. Bu bölümü kolaylaştırmak ve esneklik kazandırmak için özel olarak ActionResult türleri tanımlayabilir ve kullanabiliriz. Buradaki yazımda MVC ile gelen standart sonuç türlerini belirtmiştim. Şimdi ise ihtiyaçlarımıza göre özel olarak sonuç türü oluşturup kullanmaya bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun » Asp.net MVC'de ActionResult Türleri
Bu yazımda MVC'de yer alan Action metotların dönderebilecekleri ActionResult türlerinin neler olduğunu sizlerle paylaşacağım. MVC ile ilgilenenlere bu türlerin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle Asp.net'teki bazı şeyleri MVC ile yapmak istediğimizde bu ActionResult türleri oldukça faydalı olacaktır. Controller bölümünde yazdığımız ve sistemdeki tüm işlemleri kontrol ettiğimiz Action metotların dönderecekleri bu türlere sırayla bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 22 Ağustos Cumartesi 2009 0 31194 5,0
Kimse sana senden iyi öğüt veremez.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009