mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp'ye Giriş (Asp Öğreniyorum)
Okulda almış olduğum seçmeli derslerden internet programlama dersinde Asp öğrenmeye başladık. Daha doğrusu başlamadık ama Asp öğreneceğiz ve bir proje yapacağız. Bunun için asp çalışmaya başladım ve ilk yazımı da sizlerle paylaşıyorum. Bu arada kategori bölümüne bir Asp kategorisi ekledim. Bundan sonra Asp hakkında da yazacağım yazılara ulaşabilirsiniz.

Asp (Active Server Pages) Microsoft'un çıkarmış olduğu bir web programlama dili. İnternet ortamında sitelere baktığımız zaman asp dilinin en çok kullanılan dillerden biri olduğunu görebiliriz. Biz de bu dili öğrenerek bu dönem içinde bir proje hazırlayacağız. Ama benim amacım Asp.net'te oldu kadar kendimi Asp'de de geliştirmek. Bunun için çalışmalar erkenden başladım.

Asp dilinde programlama dili olarak Visual Basic Script dili kullanılıyor. Şu anda asp çalışıyorum ve pek zorlanmıyorum. C# dilini bilmem bu dili de rahatlıkla anlamamı sağlıyor. Kısacası bir programlama dilini iyi bilen birisi diğer dilleri kısa sürede kavrayabilir. Asp'ye giriş yaptım ve tipik olarak ilk örnek sayfaya "Merhaba Dünya!" ve tarihi yazdırmak olacaktır. Bende bu örneği vererek Asp'ye başlıyoroum.

<%Response.Write("Merhaba Dünya!")%>
<%Response.Write("<br/>")%>
<%Response.Write(Date)%>


Ayrıca sayfamızın bir asp sayfası olduğunu da sayfanın en başına yazacağımız şu komutla bildiriyoruz:

<%@LANGUAGE="VBSCRIPT"%>

Şu anda asp sayfamız hazır ve çalıştırabiliriz. Çalıştırmak için sistemimizde IIS yüklü olması gerekir.Eğer IIS yüklü ise asp ile hazırladığımız sayfamızı C dizini altındaki Inetpub/wwroot/ dizinine eklemeli ve herhangi bir browserda http://localhost/sayfa_adı.asp şeklindeki adrese giderek sayfamızı çalıştırabiliriz.

Önümüzdeki günlerde Asp hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 23 Eylül Salı 2008 2 20231 5,0
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Final Dönemi Başlıyor C Sharp'ta Split Metodu Kullanımı C#'ta Recursive ve Dinamik Programlama ile Fibonacci Algoritması Reflection (Resim Yansıması) Linq'e Giriş (Language Integrated Query)
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
ömer zengin 05 Mart Perşembe 2009 10:48 #1
merhaba Asp, her programa dili veya programın bir başlangıç örneği vardır. flash`ta top döndürme, asp ve javada merhaba dünya, html`de merhaba bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler
arda 12 Şubat Cumartesi 2011 23:09 #2
asp ile haber scripti nasıl yapılır görüntülü olarak anlatım yaparsanız siteniz çok hit kazanır benim gibi çok kişi araştırıyor bunu öğrenmek için
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Şans bir uğraşının eseridir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009