İnternet Hastalıkları
Kabul edin, bağımlısınız. Hepimiz bağımlıyız. Oyun oynamaya, internet başında sabahlamaya, blog yazmaya, YouTube arşınlamaya bağımlıyız. Meğer bu rahatsızlıklarımız artık literatüre de geçmiş, isimleri falan olan sorunlarmış.
Ego surfing - Ego sörfü: Google'da ya da EkşiSözlük'te kendi adınızı aratıyorsanız siz de bu hastalıktan mustaripsiniz demektir. Ancak asıl kastedilenler kendi isimlerini, yaptıkları işleri her gün aratanlar, haklarında hangi anahtar kelimelerle neler araştırılmış inceleyenler ve hatta abartıp bu insanların peşine düşenler.
Infornography - Enfornografi: Anladığınız gibi pornografi ile enformasyon kelimelerinden yaratıcı şekilde üretilmiş bir fenomen. Her türlü bilgiye aç ve bu ihtiyacını internetle karşılayan kişilerin rahatsızlığı. En önemli iki yan etkisi, her okuduğunu gerçek sanmak veya artık okuduğu hiçbir şeye inanmamak.
YouTube narcissism - YouTube narsizmi: YouTube ve diğer video paylaşım sitelerine gayet kişisel videolarını koymak. Bunun bir ileri aşaması da video günlük tutmak. Asıl amaç ise başkaları tarafından keşfedilmek ve ilgi çekmek.
Cheesepodding: Nasıl Türkçe hale getirilir bulamadık. Sürekli MP3 aramak, dinleyemeyeceği kadar şarkı indirmek ve koleksiyon yapmak olarak tanımlanıyor. Ancak indirdiği şarkıları dinleyenler bu gruba dahil değil.
Blog streaking - Blog teşhirciliği: Her türlü sırrını blogunda anlatmak. Ancak bir blog teşhircisi sayılmanız için zaman zaman başkalarından da bahsetmeniz ve onların hayatları hakkında öğrendiğiniz sırları da anlatmanız gerekiyor.
Crackberry: Henüz hayatımıza Blackberry'ler tam olarak entegre olmadı. Bu sebeple henüz Türkiye'de yukarıdakiler kadar yaygın değil. En alakasız zamanda Blackberry'den mail kontrol edenlere bu isim veriliyor. Ancak bu iş için bir Blackberry kullanmak şart. Yani maillere değil, bu cihaza olan bağımlılıktan bahsediliyor.
Sidekickism: Sidekick de henüz buralarda görünmüyor ancak yabancı yaşıtlarımız arasında çılgınlar gibi popüler. Sidekick, ekranı dönerek açılan ve altından QWERTY klavye çıkan bir cins mesaj telefonu. Elinden bu aleti düşüremeyenler işte bu rahatsızlığın pençesinde.
MySpace impersonation - MySpace Taklitçiliği: Yıllardır her türlü chat platformunda yapılan durumun abartılmışı. Yani internette başka biri gibi davranma hali. Ancak MySpace taklitçileri, canları isteyince başkası gibi konuşmuyorlar, adeta MySpace'de alternatif bir yaşam oluşturuyor ve online iken o kişi gibi yaşıyorlar.
Google entourage: Yakınları, tanıdıkları, arkadaşları ne yapmış diye Google karıştırmak. Onlar hakkında neler dendiğini araştırmak ve gerekirse onlar adına cevap vermek gibi bir ileri adımı daha var.
Google stalking: Bu da eski sevgililerin izini Google'dan sürmek anlamına geliyor. Eğer kontak kurulacaksa "MySpace taklitçiliği" yolu izleniyor.
Photolurking: Başkalarının MySpace, Flickr, Picasa, Live Journal sayfalarında dolaşıp saatlerce tanımadığı insanların fotoğraf albümlerine bakanların yaptığı şey.
Cyberchondria: Siber hastalık hastalığı. Öncelikle doktora gitmek yerine internete danışmak gerekiyor. Bir de bulduğunuz yalan yanlış bilgiler sonucu ciddi bir hastalığınız olduğuna karar veriyorsanız tebrikler.
Wikipediholism - Wikipedializm: Adı üzerinde, Wiki bağımlılığı. Sadece okumak yetmiyor, sürekli makale değiştirmeniz, yeni başlıklar açmanız gerek.
Kaynak : Ntvmsnbc.com
Mehmet Duran
30 Ekim Perşembe 2008
0
11733
0,0
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar
Host Sorunu ve Bloğuma Erişim Sıkıntısı
Jquery ve Ajax ile Yaptığım Uygulamalar Hazır
LINQPad
Yeni Bir Yıl Yeni Bir Dönem - 2009
Yorumlar ve Yorum Ekleme Bölümü Güncellendi
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Bu Yazı Hakkında Henüz Yorum Yapılmamış.
Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.
Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.