mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Sql Sorgusu ile Tarihe Göre Veri İstatistikleri (Arşiv Mantığı)
Bu yazımda Sql sorgulaması ile veritabanında tutulan veriler hakkında tarihsel olarak istatistiksel bilgileri nasıl elde edebileceğimizi göstermeye çalışacağım. Silverlight kullanarak sitemde İstatistikler bölümü hazırladım ve bir takım istatistikleri burada paylaşıyorum. Ayrıca Arşiv bölümünü de aynı mantık ile hazırladım. Daha önce buradaki yazımda aynı işlemi programatik olarak yapan bir örnek hazırlamış ve paylaşmıştım. Ancak orada bu yazımdakinin aksine birçok kez veritabanı bağlantısı olmakta. Burada ise tek veritabanı sorgusu ile veriler elde edilmekte. Bu şekilde bu örneğe ihtiyaç duyanların ve Sql sorgulamaları ile örnek arayanların işine yarayacağını düşünüyorum.

Ay ve yıllara göre veri istatistikleri ile yıllara göre veri istatistikleri oluşturan Sql sorgu yapısı aşağıdaki gibi olacaktır. Sorguda amaçladığımız verileri elde etmek için group by ifadesinden yararlanacağız. Sorguların yanında yer alan veriler ise sorgunun ürettiği sonuçlardır (Bloğumunda yer alan yorumlardan elde ettiğim sonuçlardır).

Sql Sorgusu ile Tarihe Göre Veri İstatistikleri (Arşiv Mantığı)

Görüldüğü gibi Datetime tipinde tarih bilgisi tutan tablolara bu sorgulamaları uygulayarak tarihe göre istatistiksel veriler elde edebiliriz. Bu verilerle de arşiv veya görsel veri alanları gibi alanlar hazırlayabiliriz.

Ayrıca örnekte vermiş olduğum sorgulamaları değiştirerek dakikalık, saatlik, günlük, aylık, yıllık veri istatistiklerini elde edebiliriz.

Sorgu sonucunda elde edilen verileri işleyerek generic class'lar (List, Dictionary, vb.) ile program kısmında kullanabiliriz. Sitemde yer alan Arşiv bölümü ve İstatistikler bölümünü tamamen bu yöntem ile hazırladım (değiştirdim).

İyi Çalışmalar.
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar jQuery Ajax ile Filtreleme İşlemlerinde Zamanlama Kullanma Linq to Sql - İlk Örnek Uygulamam 2008'in Değerlendirmesi 2009'un Hedefleri Asp.net ile Arşiv Bölümü Hazırlama - Örnek Uygulama Veritabanı İlişkisi ile Accordion Menü Oluşturma
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Bu Yazı Hakkında Henüz Yorum Yapılmamış.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009