mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
C Sharp'ta Tarih Üzerinde İşlem Yapan Metotlar
Bu yazımda C Sharp ile tarih üzerinde işlem yapan metotlara ve özelliklerine değineceğim. Bu yazıyı hazırlamamın nedeni; bugünlerde bloğumda kullanmak üzere hazırladığım takvim uygulamasıdır. Bu uygulamada anlatacağım metotları ve özellikleri kullandım. Takvim uygulamasını okul yoğunluğu nedeniyle yapıp siteme entegre etmem biraz zaman alacak gibi. Ancak bu konuyu yaparken faydalandığım bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Metotlara ve özelliklerine bakalım.

AddDays(gün) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe double türünden gün ekliyoruz.

AddMonths(ay) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe int türünden ay ekliyoruz.

AddYears(yıl) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe int türünden yıl ekliyoruz.

AddHours(saat) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe double türünden saat ekliyoruz.

AddMiliseconds(milisaniye) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe double türünden milisaniye ekliyoruz.

AddMinutes(dakika) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe double türünden dakika ekliyoruz.

AddSeconds(saniye) : Bu metot ile belirlediğimiz herhangi bir tarihe double türünden saniye ekliyoruz.

IsLeapYear(yıl) : Bu metot ile parametre ile belirlediğimiz yıldaki Şubat ayının 28 veya 29 gün olmasına göre true veya false değer elde ediyoruz. (Örnek kullanımı : DateTime.IsLeapYear(2008))

DaysInMonth(yıl, ay) : Bu metot ile parametre ile belirlediğimiz yıl ve aydaki gün sayısını elde ediyoruz. Bu metot yaptığım takvim uygulamasında en önemli metot. Çünkü; ekrana takvimi ve günleri yazdırırken, günlerin sayısını bu metot ile elde ediyorum. (Örnek kullanımı : DateTime.DaysInMonth(2008, 10))

Substract(tarih) : Bu metot ile parametre olarak belirttiğimiz tarih değeri ile belirttiğimiz başka bir tarih değeri arasındaki farkı TimeSpan türünden değer olarak elde ediyoruz. Parametre olarak girdiğimiz tarih değerinin türü TimeSpan veya DateTime olabilir.

Örnek kullanımı :

DateTime d = new DateTime(2007, 10, 13);
TimeSpan fark = DateTime.Now.Substract(d);


Substract metodu ile elde ettiğimiz TimeSpan türündeki değerden bazı özellikleri elde edebiliriz. Bunlar ise; TotalDays, TotalHours, TotalMinutes, TotalSeconds ve TotalMiliseconds değerleridir. Bu değerlerin türü ise double'dır.

İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 13 Ekim Pazartesi 2008 3 19161 3,7
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Asp.net ile Dinamik Site Yapımı (Örnek Uygulama) Javascript ile Belli Bir Süre Bekletme ve Yönlendirme İşlemi DNS (Domain Name System - Alan Adı Sistemi) Javascript (Ajax) ile Elde Edilen Datetime Türündeki Veriyi İşleme Site Haritası Bölümü Hazır
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
selahattin 24 Ağustos Pazartesi 2009 12:22 #1
merhaba izninizle bu güzel yazınıza şöyle bir şey eklemek istiyorum. Add... metodları ile ekleme işlemi yapabiliyoruz. Ama metodlar arasında Remove... şeklinde daha önceki bir tarihe giden metot yok. Bunuda AddDays(-10) şeklinde belirterek daha önceki bir tarihi elde edebiliyoruz. mesela 10 gün öncesi için DateTime 10GunOnceTarih = DateTime.ToDay.AddDays(-10); şeklinde.. kolay gelsin
Erdinç 28 Aralık Pazartesi 2009 11:35 #2
herşey güzel anlatılmış ama tarihi sql'e nasıl kayıt edebiliriz..o konuda da yardımcı olursanız sevinirim
Mehmet Duran 28 Aralık Pazartesi 2009 23:12 #3
Öncelikle program tarafında parametre yöntemi ile veya sorguda string biçiminde direk olarak datetime değerini alarak veritabanına ekleyebilirsin. Bunun dışında veritabanının kendi metotlarını kullanarak tarih değerlerini ekleyebilirsin. Birçok çözüm mevcut.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Başarısızlıklarınız ile soylu bir şekilde yüzleşin, başarıdan farkı kalmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009