mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Javascript ile Sayaç (Kronometre) Yapımı
Bu yazımda javascript ile sayaç (kronometre) yapımını inceleyeceğiz. Aslında bu olayı incelememim amacı: jqeury ile yapacağım uygulamalarda belli zaman aralıklarda değişim gösteren bir yapı kullanacak olmam. Örnek verecek olursam; belli aralıklarla değişen fotoğraf slaytı uygulaması, haber başlıklarının belli aralıklarla değişmesi uygulaması gibi uygulamalar. Bunları yapmadan önce bu zamanlama olayını iyi anlamak için en basit örnek olan sayaç (kronometre) uygulamasına göz atalım.

Aslında bu uygulamayı yapmak için jquery kullanmamıza gerek yok. Javascript içinde hazır bulunan fonksiyonları kullanacağız. Ancak daha iyi kullanım için jquery ile kallanacağım. Sayaç uygulamasının script kodlarına bakacak olursak:

<script type="text/javascript">
  var saniye = 0, dakika = 0, saat = 0;
  function bak()
  {
    if(saniye < 59) saniye = saniye + 1;
    else
    {
      saniye = 0; 
      if(dakika < 59) dakika = dakika + 1;
      else{dakika = 0; saat = saat + 1;}
    }
    $("#sure").html(saat + " : " + dakika + " : " + saniye);
  }
  $(document).ready(function(){
    $("#sure").html("0 : 0 : 0");
    setInterval(bak, 1000);
  });
</script>

Görüldüğü javascript içinde bulunan setInterval fonksiyonu ile belli aralıkta çalıştıracağımız fonksiyonu belirliyoruz. Ayrıca zaman aralığını da kendimiz belirtebiliyoruz. setInterval fonksiyonu belirli zaman aralıklarında istenilen fonksiyonu çalıştırır. Bunun yanında setTimeout fonksiyonu ise bir seferliğine olmak üzere belirlediğimiz fonksiyonu belli süre geçtikten sonra çalıştırır. Bu fonksiyonun kullanımı da setInterval fonksiyonu ile aynıdır. Bu fonksiyonlar ile çok değişik uygulamalar geliştirebiliriz. Microsoft'un ajax uygulamarında kullandığı timer fonksiyonu da buna benzer olmalıdır. Yaptığım sayaç ugyulamasını aşağıda çalışır halde görebilirsiniz.


İyi çalışmalar!
Mehmet Duran 10 Aralık Çarşamba 2008 2 40861 4,3
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Jquery in Action (E-Book) Microsoft Yaz Okulu Projemiz - Cengaver Jquery, Ajax ve FaceBox ile Edit Update Uygulaması - Örnek Uygulama C Sharp ile Nesneler Üzerinde JSON Dönüşümleri Asp.net ile Mysql`e Bağlanma
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Hatice BOSTANCI 11 Kasım Perşembe 2010 13:41 #1
Merhaba teşekkür ederim bu çalışmayı paylaştığınız için. Peki ben bu sayacın içeriğini kontrol ettirmek istesem belirli bir zamana ulaştığında bi işlem yaptırmak için ne yapmamız gerekir asp.net ortamında ? Teşekkürler
Mehmet Duran 13 Kasım Cumartesi 2010 13:44 #2
@Hatice, söylediğin işlem için if else kontrolleri gibi, sürelerin arttığı alanda (saniyenin artırıldığı bölümde) saat, dakika vesaniye verisinin senin belirtmiş olduğun kısıta eşit ise istediğin işlemi gerçekleştirebilirsin.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Büyük işler gibi, büyük düşüncelerinde davula ihtiyaçları yoktur.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009