mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net ile Mysql`e Bağlanma
Son günlerde birden bire mysql ilgimi çekti ve asp.net kullanarak birşeyler yapmaya başladım. Başlamışken nasıl bağlanılacağını ve nasıl kullanılacağını kısaca anlatmak istedim.
Mysql çok sık kullanılan ve bir çok uygulama da tercih edilen ücretsiz bir veritabanı hizmeti. Asp.net projemizde kullanmak için şu yolları takip edebiliriz.

1.) Kullanmak için öncelikle mysql`i bilgisayarımıza kurmamız gerekir. Buradan (mysql`in kendi sitesi) işletim sistemimize uygun olan mysql sürümünü indiriyoruz. Tabi bu kendi bilgisayarımızda kullanmamız için gereken kaynak. Serverlarda mysql kullanmamız için serverımızın mysql desteklemesi lazım.  İndirdiğimiz setup`ı bilgisayarımıza kuruyoruz.

2.) Mysql`i kurduk ama veritabanı işlemlerini yapabilmemiz için yani tablo oluşturma, silme işlemleri için başka bir program indiriyoruz. Buradan (yine mysql`in kendi sitesi ve programı) indirip kullanabiliriz. Bunun için internette arama yaparak daha fazla program bulabiliriz.

Not: Kurulum yaparken seçmemiz gereken yerler standart olarak dolu geliyor. Onları değiştirmeden kuruluma devam edip, kurulumu sonlandırabiliriz.

Mysql`e bağlanırken gerekli bilgileri aşağıdaki gibi dolduruyoruz.



Bu ekranı geçtikten sonra da kullanacağımız veritabanı ve tabloları oluşturuyoruz.

3.) Son olarak mysql`e asp.net projemizde bağlanmak için normalde odbc kütüphanesi kullanılır. Ancak mysql`e bağlanmak için ben yine mysql`in hazırlamış olduğu kütüphaneyi kullanacağım. Bunun için buradan gerekli dosyaları ve kütüphanemizi indirebiliriz. İndirdiğimiz dosya içinde MySql.Data.dll kütüphanesi projemizin bin klasörü içine ekleyerek bu kütüphaneyi de kullanıma hazır hale getiriyoruz.

Bütün bunları yaptıktan sonra kodlamaya ve bilgilerimizi mysql`den almaya başlayabiliriz.

Öncelikle kütüphanemizi kullanabilmemiz için şu namespace`imizi eklemeyi unutmayalım:
using MySql.Data.MySqlClient;

Bunu da ekledikten sonra artık klasik diğer veritabanları ile yaptığımız uygulamaları mysql ile yapabiliriz. Ancak bazı nesneleri oluşturuken kütüphanemize uygun olarak nesneleri tanımlıyoruz.
Örneğin; MySqlConnection baglantim; MySqlDataAdapter adaptor; MySqlCommand komut; MySqlDataReader oku; gibi.

Kısaca bi örnek verecek olursak kodlarımızı şöyle yazıyoruz:

MySqlConnection baglantim;
    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
        baglantim = new MySqlConnection("server=localhost; user id=mehmet; password=mehmet; database=mehmet; pooling=false;");
        MySqlDataAdapter adaptor = new MySqlDataAdapter("select * from icerik", baglanti);
        DataTable tablo = new DataTable();
        adaptor.Fill(tablo);
        Datalist1.DataSource = tablo;
        Datalist1.DataBind();
    }


Ayrıca mysql kurulumu ve bağlantısı hakkında daha geniş bilgiye ingilizce olan bu siteden de ulaşabilirsiniz.

İyi Çalışmalar!
Mehmet Duran 07 Temmuz Pazartesi 2008 14 33544 5,0
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Veritabanı (Sql) Fonksiyonları Asp.net ile Dizine ve Dizindeki Dosyalara Ulaşma Javascript ile Asp.net'te Kendi Validation'larımızı Oluşturma .Net'te MySql ExecuteScalar Metodunu Kullanma Asp.net ile Veritabanından Rasgele Kayıt Çekme
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
oguz 06 Mart Cuma 2009 02:29 #1
şifre olarak ne yazıyoruz?
Mehmet Duran 06 Mart Cuma 2009 09:18 #2
Şifre olarak bağlandığın kullanıcının şifresini yazman gerekiyor.
Ayhan 17 Haziran Çarşamba 2009 13:16 #3
Sevgili Mehmet Duran Merhabalar. Ben Mysql`i öğrenmek istiyorum.Mssql kullanıyorum fakat şuaralar bana çok maliyet çıkarıyor.Verdiğiniz linklerde hangi dosyaları indirmemiz gerektiğini belirtirseniz çok minnettar kalırım.İyi Çalışmalar.
Mehmet Duran 17 Haziran Çarşamba 2009 19:11 #4
Merhaba. Verdiğim ilk iki link ile işletim sisteminize uygun olan mysql ve yönetimi için gerekli olan programları indirmelisiniz. Üçüncü link ile de .Net ile MySql bağlantısı için gerekn Dll dosyasını ve bileşenleri indirmelisiniz. İndirdiğiniz Dll dosyasını projenize eklemelisiniz. Bundan sonrası ise diğer veritabanlarında olduğu gibi.
Oğuzhan 25 Ağustos Salı 2009 04:03 #5
Güzel bir makale olmuş. ancak ben bir sorunla karşılaştım. vermiş olduğunuz dll ile visual studio ile çalıştırdığım zaman sorun oluşmuyor. ancak iis ile çalıştırdığım zaman kod tanınmıyor şeklinde hata veror. acaba bu ilk mysql projemi yayına verirken ne gibi sorunlarla karşılaşıcam. iis için bi mysql yapılandırması gerekiyor olabilir mi acaba diye düşündüm iis özelliklerinde asp.net configuration kısmından da şüphelendim açıkcası. iis için bir şey yapmak gerekiyor mu?
Mehmet Duran 25 Ağustos Salı 2009 13:27 #6
Merhaba. Hatanın ne olduğunu belirtmen güzel olurdu ama hata vermemesi gerekir. Ayrıca IIS'de de ayar yapmaya gerek yok. Sonuçta çalışan bir kod bloğu ve bunun için IIS'de ayar yapmaya gerek yok. Mysql ile yayınlamaya gelince yayınlayacağın hostta mysql desteği varsa sıkıntı olmaz. Şu ana kadar birçok uygulama yaptım ve hiçbir sorunla karşılaşmadım. Eğer sorun olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Oğuzhan 26 Ağustos Çarşamba 2009 01:17 #7
Üsttede belirttiğim gibi kod tanınmıyor hatası veriyor sayfa kodlarından "Dim a As New MySqlconnection" satırını kırmızı ile işaretliyor. Diğer açıklamalar da hayli basit: Description: An error occurred during the compilation of a resource required to service this request. Please review the following specific error details and modify your source code appropriately. Compiler Error Message: BC30002: Type 'MySqlconnection' is not defined. İlginiz için teşekkür ederim
Mehmet Duran 26 Ağustos Çarşamba 2009 01:29 #8
Peki gerekli namespace'i (MySql.Data.MySqlClient) eklediğinden ve çalıştırmaya çalıştığın projeye gerekli dll'i (MySql.Data.dll) eklediğinden emin misin?
erkan yüksel 09 Ocak Cumartesi 2010 01:12 #9
asp.net ile site yapmaya yeni başlıyorum veritabanı mysql kullanarak herhangi bir sıkıntı yaşarmıyım asp.net ve mysql uyum sorunu varmı ? hani pek kullanılmıyor gibi sanki..
Mehmet Duran 09 Ocak Cumartesi 2010 14:17 #10
Bloğumda MySql veritabanını kullanıyorum ve şimdiye dek tüm veritabanlarında karşılaşılan sorunlar yaşamışımdır. Mysql'in ekstra bir sorununu görmedim. Diğer veritabanlarına göre ufak tefek değişiklikleri olsa da pek farkı yok. Rahatlıkla kullanılabilir.
Birkan AYDIN 26 Şubat Cuma 2010 15:11 #11
Benim asp.net mysql bağlantımı yaptım ve gayet güzel bir şekilde çalıştırabiliyorum. fakat bunu hostuma attığımda (sadece teorik olarak bilgi sahibiyim) nasıl problemlerle karşılaşabilirim. mesela şuanki bağlantılarda hep localhost diye yazıyoruz. hostta attığımda üzerinde nasıl değişikler yapmam lazım. İlginiz için teşekkürler...
Mehmet Duran 27 Şubat Cumartesi 2010 00:00 #12
Merhaba. Öncelikle bu sorduğun soru ile ilgili bloğumda yazılarım mevcut. Bloğumda mysql kullanıyorum ve ilk aşamada bir takım sıkıntılar yaşamıştım. Bu sıkıntıları zamanla çözerek bloğumda paylaştım. Eğer mysql dışında sql server kullanmış isen veya bilgi sahibi isen mysql'i de rahatlıkla kullanabilirsin. Bağlantı cümlesinde standart olarak server adı, kullanıcı adı ve şifresini, veritabanı adını belirtiyorsun. Ancak ne sorun yaşayacağın veya nerelerden sorun çıkacağı kullandığın server'a ve onun ayarlarına da bağlı. Bence direk kullanmaya başla. Eğer sorun olursa netten çözümü bulabilir veya host yetkililerinden yardım alabilirsin. Ayrıca ben de yardımcı olmaya çalışırım.
Serhat 14 Aralık Salı 2010 15:38 #13
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Birşey sormak istiyorum. Sizce 40000 ve üzeri kayıtları sorgulamak için mssql imi mysql imi önerirsiniz. şu anda mssql kullanıyorum fakat hızı beni tatmin etmiyor. fulltextsearch denen bir servisi çalıştırarak "hızlı arama" yapabiliyorum fakat bu sefer de fulltextsearch servisi sunucuyu kasıyor. hız istiyorum diye bu yükü taşımak durumundamıyız? Teşekkürler tekrar.
Mehmet Duran 06 Ocak Perşembe 2011 11:00 #14
@Serhat, duruma göre her iki veritabanının performansı değişebilir. Veritabanını özelliklerine göre performansları da değişebilir. 40.000 kayıt için iki veritabanı da sorunsuz ve yakın performans ile çalışır. Ancak maksimum performans için indeksleme olayını iyi ele almak gerekiyor. Fulltext search bunlardan biri ama indeks oluştururken kriterleri iyi belirlemek gerekiyor.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Kimse sana senden iyi öğüt veremez.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009