mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
MySql Workbench
MySql WorkbenchBu yazımda MySql veritabanı yönetim sistemi için geliştirilmiş olan MySql Workbench yönetim aracını tanıtacağım. Şimdiye dek projelerde ağırlıklı olarak Ms Sql ile MySql'i kullandım. Ms Sql için Sql Management Studio yönetim aracını kullanırken MySql için MySql Administrator yönetim aracını kullanmaktaydım. MySql için Workbench arayüzünü kullanmaya başladım ve oldukça da memnun kaldım. Çok fazla kullanamasam da Administrator aracına göre oldukça gelişmiş sayılır. Workbench, Administrator arayüzünü içinde barındırmakla beraber Sql sorgulamalarını yapan arayüz ile diagramlar, modeller kullanarak işlemler yapmayı sağlayan arayüzü birleştirerek toplamda 3 farklı arayüzü bünyesinde barındırmakta. Şu anda Workbench, MySql veritabanı yönetim sistemini yönetmek için ideal bir araç. MySql kullananlara tavsiye ederim.

Daha önce MySql'i hem kendi bilgisayarımda hem de sunucu üzerinde yönetmek için MySql Administrator aracını kullanmakta idim. Workbench ile yine aynı işlemleri gerçekleştirebilmekteyim ancak Administrator aracına göre hem görsel hem de kullanım bakımından oldukça gelişmiş sayılır. Şu anda 5.2 sürümü Beta olarak kullanılmakta iken, 5.1 sürümü ise tam olarak kullanılabilmekte. Buradan Workbench aracını indirebilir ve MySql veritabanını bu araç ile yönetmeye başlayabilirsiniz. Her işletim sistemi türü için de yükleme seçenekleri mevcuttur.

Workbench ile Sql sorgulama arayüzü, Diagram, Model gibi veritabanı tasarımında görselliğin kullanıldığı arayüz ve yönetim arayüzü (Administrator) birleştirilmiş ve daha kullanışlı bir araç ortaya çıkmış. Sql Server için hazırlanan Sql Management Studio'nun yanına yaklaşamasa da MySql'i yönetmek için oldukça iyi bir araç oluşturulmuş.

Oracle'ın Sun'ı almasından sonra MySql için yönetim aracı olarak kullanılan Administrator aracı, Workbench altına alınmış ve MySql'in sitesinde yönetim aracı olarak Administrator'ın yerini Workbench almıştır. (Her ne kadar yıllar önce geliştirilmeye başlansa da Oracle'ın sahipliğinde yönetim aracı olarak bu seçilmiştir.) MySql'i kullananlara bu aracı tavsiye ediyorum.

Aşağıda Workbench'ten aldığım ekran görüntülerini bulabilirsiniz.

MySql Workbench

MySql Workbench
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Jquery ile Hazırladığım Slayt Uygulamam Sitelerhakkında.com - Site Tanıtımı Asus P565'imi Windows Mobile 6.5'e Yükselttim Parmak İzinden Yüz Tanıma Projesi Asp.net ile Veritabanından Rasgele Kayıt Çekme
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Miraç 16 Mart Salı 2010 13:10 #1
Teşekkürler, Mvc ile güzel gider :)
Zülküf Küçüközer 16 Mart Salı 2010 21:32 #2
Evet ben de kullanıyorum bunu. Kullanışlı bir araç.
Eren KAYA 17 Mart Çarşamba 2010 22:22 #3
Hocam paylaşımların çok kaliteli vede faydalı.Hocam asp.net veya mvc tabanlı yaptığmız bir projenin performansını test edebilmek için yanı yazdığımız methoda kadar takip edebilen bildiğiniz bi test programı var mı? Eğer varsa paylaşabilirmisiniz.
Mehmet 17 Mart Çarşamba 2010 23:56 #4
faydalı bir araç gerçekten, teşekkürler.
Mehmet Duran 18 Mart Perşembe 2010 01:07 #5
@Eren, Merhaba. Şimdiye dek hiç test programı kullanmadım. Böyle bir program var mı yok mu onu da bilmiyorum. Eğer program yazıyorsan programın ve kodların performansını, kalitesini bir aracın değil de programcı olarak senin bilgi ve tecrübenin ölçmesi lazım. Buna göre bilerek kod yazmakta fayda var.
Kayhan YALINKILIÇ 27 Mart Cumartesi 2010 23:58 #6
Faydalı yazınız için teşekkürler. Merak ettiğim bir kaç şey var. Workbench ile veritabanı tasarlamanın ve tabloları oluşturmanın kolay olduğunu biliyorum. Peki veritabanını oluşturduktan sonra, direk MySQL Server'a veritabanımızı yükleyip müdahele etme, SQL Management Studiodaki gibi, Workbench üzerinde INSERT, UPDATE gibi işlemleri yapmamız mümkün müdür? Ya da uzaktaki bir MySQL Server'a IP ile bağlanıp Workbench ile tablolara müdahale edebiliyor muyuz?
Mehmet Duran 28 Mart Pazar 2010 00:15 #7
Merhaba. Söylediğin konuları yazımda belirtmiştim. Ekran görüntüleri içinde de kendi sunucuma bağlı olduğumu görebilirsin. (2. ekran görüntüsünde zar zor belli olsa da.) Daha önce Administrator ile bu işlemler yapılabiliyordu. Hem localde hem de sunucu üzerinde her türlü işlem yapılabilmekteydi. Workbench, Administrator'ı içine alarak gelişen bir araç ve bahsetmiş olduğun tüm işlemleri gerçekleştirebilmekte.
Kayhan YALINKILIÇ 28 Mart Pazar 2010 00:31 #8
Çok teşekkürler..
HasanG 22 Nisan Perşembe 2010 21:40 #9
Daha hoş ve toplu bir kullanıma sahip olmasına rağmen bende grafik kartımdan dolayı programı açınca aero kapanıyordu o yüzden sevmedim. Ayrıca çok yavaş kalıyor gibime geldi. GUI Tools'a devam :D.
Mehmet Duran 23 Nisan Cuma 2010 00:03 #10
Aynen dediğin gibi Hasan. Kullanım bakımından çok iyi olsa da hız bakımından bir o kadar geri. Özellikle ağdaki bir veritabanına bağlanıldığında çok yavaş.
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Hizmet amaçlı işler başarıya, kar amaçlı olanlar ise başarısızlığa yöneliktir.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009