Bu yazımda Visual Studio'da hazırlamış olduğumuz class'ların diagramlarını oluşturmayı göreceğiz. Oluşturacağımız diagramları UML class diagramı olarak raporlarımızda kullanabilir veya kodlarımızın tanıtımında kullanabiliriz. Ayrıca Visual Studio diagramları istediğimiz formatta resim olarak kaydetmemizi de sağlıyor. geçtiğimiz dönemde hazırlamış olduğum projelerde bu türlü kullanıma ihtiyaç duymam ve Visual Studio'nun sağladığı bu kolaylığı ve faydayı sizlerle paylaşmak istedim. Yazılım ile ilgilinen herkes özellikle visual studio kullanıyorsa bu özelliği mutlaka kullanacaktır.
Öncelikle hazırlamış olduğumuz class dosyası üzerinde sağa tıklayarak "
View Class Diagram" diyoruz ve projemizde diagram dosyası oluşarak (
.cd uzantılı dosya) kod dosyası içinde yazılmış olan class'ların diagramını bizlere sunuyor. Diagram oluşturma işlemini tek bir kod dosyası üzerinde yapabileceğimiz gibi
App_Code klasörü için de aynı işlemi yapabiliyor ve tüm class'ların diagramlarını oluşturabiliyoruz.
Ayrıca bu diagram üzerinde işlemler yaparak class'lar üzerinde değişimler, eklemeler ve silmeler yapabilmekteyiz. Bu da class'larımızı kod yazmadan görsel olarak araçlar yardımı ile oluşturmamızı sağlıyor. Görsel olarak yaptığımız işlemler kodlara yansıyor ve kodlar otomatik olarak Visual Studio tarafından oluşturuluyor. Yani hem koddan diagrama hem de diagram koda dönüşümü sağlıyor. Bu bakımdan oldukça kolaylık sağlıyor.
Diagram oluşturulduktan sonra oluşan görünüm ise yandaki gibi. İlk başta class adı ve onun altında class içinde yer alan metotlar, özellikler yer almakta. Ayrıca yer alan metotların public veya private olup olmadığını simgelerle belirtmektedir. Overload olan yani aynı isimli ancak farklı parametreleri olan metotları da göstermektedir. Bu bakımdan bu görsel diagramı birçok alanda kullanabiliriz. Raporlarımızda bu diagrama yer verebiliriz. UML diagramı olarak kullanabiliriz. Kodlarımızı anlatmak ve tanıtmak için bu yöntemi tercih edebiliriz.
Oluşturduğumuz diagramı resim olarak kaydedebiliyoruz. Visual Studio'nun sağlamış olduğu bu fayda da oldukça güzel bir hizmet. Çizilen diagramı farklı uzantıda resim olarak kaydedebiliyoruz.
Tüm bu işlemleri hazırladığımız projenin raporlamasını yaparken, tanıtımını veya anlatımını yapacak isek kullanabiliriz. Kendi projelerimde bu yöntemi kullandım.
Bu özelliği hem Visual Studio 2005'te hem de Visual Studio 2008'de kullanabilmekteyiz.
Bu faydalı kullanımı sizlerle paylaşmamı sağlayan ve farkında olmamı sağlayan ardaşlarım Aycan ve Alper'e de teşekkürlerimi bir borç bilirim.
İyi Çalışmalar.