Asp.net ve Global.asax ile Ziyaretçi İstatistikleri
Bu yazımda site istatisklerini ve ziyaretçilerin bilgilerini nasıl tutabileceğimizi anlatmaya çalışacağım. Bu olayı asp.net'te ki global.asax dosyası yardımı ile yapacağız. Yaptığımız uygulama da her sayfa ziyaretini yakalayıp ziyaretçi hakkında bilgileri tutacağız. Her sayfa ziyareti için bilgiler tutmamız bize büyük bir alan gerektirir ve bunun için veritabanı kullanmak pek mantıklı olmaz. Bunu yerine bu bilgileri txt dosyalarında tutarak gereksiz veritabanı kullanımından kurtulabiliriz. Ancak ziyaretçi sayısı fazla olan bir sitenin istatiklerini tutuyorsak verileri saklayacağımız txt dosyası da verimli olmayabilir. Bunun için verileri tutacağımız dosyaları belirli aralıklarla değiştirmeli veya temizlemeliyiz. Kendi hostumun istatiklerini tutan sistem ve diğer birçok sistem bu yöntemi kullanıyor. Şuan kendi hostumun istatiklerini tutan txt uzantılı log dosyasına baktığımda boyutu yaklaşık 15 mb. Dediğim gibi bu verileri tutacağımız dosyayı sık sık değiştirmeliyiz. Peki bu istatiskleri asp.net ile nasıl tutacağımıza bakacak olursak:
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
11 Eylül Perşembe 2008
30
32387
3,9
Asp.net ile Dizine ve Dizindeki Dosyalara Ulaşma
Bu yazımda bir dizine ve bu dizindeki dosyalara nasıl ulaşabilceğimizi anlatmaya çalışacağım. Bu uygulamayı yapmak için Asp.net ve System.IO kütüphanesi altında ki DirectoryInfo sınıfını kullanacağız. Bu hazır sınıf ile dizine, dizindeki tüm dosyalara ve bu dosyaların bilgilerine ulaşabiliyoruz. Sözü fazla uzatmadan bu uygulamayı nasıl yapacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
08 Eylül Pazartesi 2008
4
19862
1,0
Sitenizi Tüm Browserlar'da Test Edin
Website sahipleri sitelerini tasarlarken tasarımın tüm browserlarda düzgün bir şekilde çıkması için bir bozulmanın olmaması için titiz davranırlar. Ancak yağtığımız tasarımları test etmek için bilgisayarımızda tüm browserların olması gerekir. Ancak tavsiye edeceğim site ile tüm browserların bilgisayarınızda yüklü olmasına gerek kalmayacak. Bu site ile websitenizin tüm web browserlardaki görüntüsünü elde edebiliyorsunuz. Böylece yaptığınız tasarımı tüm browserlarda rahatlıkla test edebiliyorsunuz.
Site adresini girip ve test etmek istediğiniz browserları seçip sonuçlara belli bir süre içinde ulaşabilirsiniz.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
08 Eylül Pazartesi 2008
1
17515
4,0
DNS (Domain Name System - Alan Adı Sistemi)
İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için www.site_adı.com gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır. Sistem makine isimlerini IP adreslerine, IP adreslerini ise makine isimlerine çevirir. Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS sunucu da eğer kendi veritabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veritabanına kayıtların elle, tek tek girilmesi gerekir. DNS üstlendiği görev gereği hızlı olmak zorundadır. Bu yüzden sorgulamalar 512 byteden küçük ise UDP üzerinden çalışacaktır.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
06 Eylül Cumartesi 2008
0
10729
1,0
Google Chrome Kullanıma Hazır
Google yeni browserı Google Chrome'u nihayet kullanıma sundu. Dün ürünün duyurulduğu ve gün boyunca tanıtımının yapıldığı ürün akşam saatlerinden itibaren kullanıcılar sunuldu. Google Chrome ile birçok yenilik geldiği söyleniyor. Ayrıca Google Mozilla ile olan anlaşmasının da devam edeceğini duyurdu. Google Chrome'u denedim ve gayet başarılı buldum ancak eksikleri var. Bu eksikler tamamlandıktan sonra Mozilla kadar yaygınlaşacağını düşünüyorum.
Google Chrome'u indirmek ve detaylı bilgi almak için
burayı
ziyeret edebilirsiniz.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
03 Eylül Çarşamba 2008
0
11445
0,0
Javascript ile Asp.net'te Onaylama(Confirm) Kontrolü
Javascript ile geliştirdiğimiz uygulamaları zengişleştirmek her zaman yaptığımız bir işlem. Sırf bunun üzerine teknolojiler gelişmekte ve insanlar (bende fırsat buldukça) yoğun bir şekilde bunun üzerine çalışmakta. Asp.net ile yaptığımız uygulamalarda hem hız kazanmak hem de kullanıcıları sıkmamak için javascript ile çeşitli yöntemler geliştirilmiş. Bunlardan en sık kullanılanı onaylama (confirm) olayıdır. Bu kontrol ile herhangi bir asp.net kontrolünün server'da yapacağı işlemi kullanıcıya onaylattırarak hem kullanıcıya kolaylık ve hız kazandırmak hem de server'da yapaılacak işi kesin ve hatasız olarak yapmak. Böylece insan hatalarını önüne geçebilir ve hız kazanabiliriz.
Peki bu kontrolü nasıl kullanacağız?
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
02 Eylül Salı 2008
2
19357
4,8