mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net'te Veritabanı Bağlantı Cümlesini Web.Config'de Tanımlama
Asp.net ile hazırlamış olduğumuz projelerde muhakkak veritabanı kullanırız. Yaptığımız proje çok fazla sayfadan oluşuyor ve her sayfada veritabanı bağlantısı yapıyorsak, ileride veritabanı ile ilgili yapacağımız değişiklikler zaman kaybına yol açabilir. Bunu önlemek için bağlantı cümlemizi web.config dosyasında tanımlayarak kullanmak ve her sayfada bu bağlantı cümlesini kullanmak, olası değişiklikler durumunda bize kolaylık sağlayacaktır.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 19 Ağustos Salı 2008 2 28208 4,0
Asp.net'te Datasource ile MySql'e Bağlanma
Asp.net ile MySql ile kod tarafından bağlanıp, işlemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Ancak MySql ile hazır bir DataSource kullanmak biraz sorunlu. Öncelikle Visual Studio'da ki veritabanı bağlantı sihirbazı MySql'i desteklemiyor. Bu yüzden MySql için hazır bir datasource yok ve biz MySql'de bu bağlantı sihirbazını kullanmıyoruz. Ancak yine de SqlDataSource ile MySql ile bağlanıp Gridview, Formview, Datalist, Repeater gibi hazır data formlarını kullanabiliyoruz. Bunun için yapmamız gerekenler şunlar:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 18 Ağustos Pazartesi 2008 6 20804 2,8
Asp.net ve MySql'de Türkçe Karakter Sorununu Çözme
Sitemi MySql ile hazırladım ve birçok sorunla karşılaştım. Bunlardan en önemlisi MySql ile uğraşan herkesin başına gelebilen Türkçe karakter sorunu. Bu sorunu yaşamamak için MySql'de oluşturduğumuz veritabanının dilini Latin5 olarak seçmemiz gerekir.
Bu MySql'de tuttuğumuz veriler için. Ancak birde veritabanına veri eklerken sorun ortaya çıktı ve 'ı' ile 'ş' bozulmaya başladı. Bunu önlemek için ise ekleme yaparken kullandığımız veritabanı bağlantı cümlesini aşağıdaki gibi yazmak gerekecek:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 18 Ağustos Pazartesi 2008 9 20017 5,0
Veritabanı (Sql) Fonksiyonları
Veritabanı programlama dilinde (sql`de) en çok kullanılan fonksiyonların neler olduğuna bakalım. Bunlar ile birçok veritabanı işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebiliyoruz. Bu fonksiyonların en fazla kullanılanları şunlar:
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 05 Ağustos Salı 2008 0 18315 3,0
Ms Access Veri Türleri
Metin : Yazılacak bilgiler harflerden veya hem harf hem de sayılardan meydana geliyorsa kullanılacak veri türüdür. Bu alana boşlukta dahil olmak üzere en fazla 255 karakter bilgi yazılabilir. Bu alana yazılan bilgiler sadece sayılardan da oluşabilir, ama yazılan sayılar hesaplama işlemlerinde kullanılamazlar.

Not : Uzun metin yada metin ve sayı bileşimi kullanılabilir. Genelde açıklama ya da uzun bir not yazılacaksa bu alan kullanılır. 64.000 karakterle sınırlıdır.

Sayı : Öğrenci numarası, öğrencinin sınıfı gibi sayısal bilgiler için kullanılır. Sayısal alanlar matematiksel hesaplamalarda kullanılabilir. Borç, alacak, öğrenci harcı gibi.

Tarih/Saat : 100 ile 9999 arasındaki yıllar için tarih ve saat değerleridir.

Para Birimi : Bir ile dört arasındaki ondalık basamağı olan, matematik hesaplamalarında kullanılan para birimi değerleri ve sayısal veriler.

Otomatik Sayı : Tabloya yeni bir kayıt eklendiğinde, Access tarafından atanan benzersiz ardışık (birer birer artan) ya da rasgele sayılar. Otomatik sayı alanları değiştirilemez.

Evet/Hayır : Yalnızca iki değerden birini içeren alanlar Evet / Hayır, Doğru / Yanlış, Açık / Kapalı gibi alanlar gibi.

OLE Nesnesi : Access tablosuna bağlanmış ya da katıştırılmış bir nesne. (Microsoft Word veya Excel çalışma sayfası gibi)

Köprü : Tıklandığında kullanıcıyı başka bir dosyaya, dosyadaki bir konuma veya Internet’teki (www) bir bölgeye yönlendiren bağlantı.

Arama Sihirbazı : Değerleri başka tablo, sorgu ya da değerler listesindeki değerlerden seçilen bir alan yaratmamıza yardımcı olan sihirbaz.

İyi Çalışmalar!
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 05 Ağustos Salı 2008 10 29453 4,5
Asp.net ile Dinamik Sitemap Hazırlama
Arama motorları bir siteyi indekslemek için içeriğine bakarlar. Bunu ise kendi botları ile yaparlar. Ancak bizim hazırlayacağımız sitemap ile arama motorları sitemizin içeriğini daha iyi takip edip, daha iyi indeksleyecektir. Bu sitemap ise bazı standartları olan ve tüm arama motorları için geçerli olan bir sitemap`tir. Biz bir sitemap yapıp tüm arama motorlarına bu sitemap`i bildirebiliriz.
Sitemap`in standartlarına ve gerektirdiklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi ise bunu Asp.net ile nasıl yapacağımıza bakalım.
Bookmark and Share Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran 02 Ağustos Cumartesi 2008 24 34435 4,2
Gençken bilgi ağacını dikmesek, yaşlandığımız zaman gölgesine sığınacak bir yerimiz olmayacaktır.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009