Javascript ile Asp.net'te Kendi Validation'larımızı Oluşturma
Bu yazımda javascript ile kendi validation'larımızı nasıl oluşturacağımızı anlatmaya çalışacağım. Validation yani yaptığımız uygulamalarda kullanıcıların doldurması gereken veya doğru biçimde doldurması gereken alanları kontrol edip, doğru veya yanlışlığı kullanıcıya bildirmek diyebiliriz. Bu kontrolü Visual Studio'da ki Validation bölümü ile rahatlıkla yapabiliriz. Ancak bu kontrolü tamamen kendimiz de yapabiliriz. Böylece yaptığımız uygulamaya daha da hakim olup doğabilecek hataların nedenini daha rahat algılayabiliriz. Bu kontrol ile kullanıcıların alanları daha düzgün kullanmasını sağladığımız gibi aynı zamanda hız ve yapılacak işten de kazanç sağladımızı söyleyebiliriz. En azından serverda çalışacak olan kodlarımızın daha az çalışmasına ve en doğru şekilde çalışmasına ortam hazırlamış oluruz.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
04 Eylül Perşembe 2008
1
17821
3,9
Asp.net'te Jquery ve Ajax ile Server Zamanını Alma
Bu yazımda ilk kez jquery kullanarak asp.net'te ajax uygulaması geliştirmeyi ve webmethod kullanarak serverdan zamanı elde etmeyi anlatacağım. Önümüzdeki günlerde jquery ve ajax uygulamaları ile ilgili yazılarımı ve geliştirdiğim uygulamaları takip edebilirsiniz. Şimdilik başta da dediğim gibi sadece serverdan zamanı alacağız.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
04 Eylül Perşembe 2008
2
17597
5,0
Asp.net'te Jquery ve Ajax ile Veritabanından Veri Alma
Bu yazımda jquery ve ajax ile veritabanından veri almayı göstermeye çalışacağım. Bundan önce yazdığım yazı da yine bu konuyla ilgili olarak serverdan tarih bilgisini almayı göstermiştim. Yine buna benzer olarak bu sefer de veritabanından bilgi çekeceğiz. Yine kodlarımız ve yöntemlerimiz aynı gibi. Yine webmethod kullanacağız. Fakat biraz da farklılıklar var. Yazacağımız webmethod html kodların çıktısını yani html kod dönderecek. Böylece herhangi bir kontrolün html kodlarını nasıl elde edebilceğimizi de görmüş olacağız. Fazla uzatmadan kodlarımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
05 Eylül Cuma 2008
15
40704
3,6
Jquery ve Ajax ile Xml Dosyaları Okuma
Bu yazımda jquery ile xml belgeyi okuyup, bu belgede ki verileri kullanmayı anlatmaya çalışacağım. Jquery ile uzun zamandır ilgileniyordum ve artık bu konu ile ilgili paylaşımlara başladım. Bu örnekte xml belgeyi jquery ajax ile okuyup, verileri çekip herhangi bir html kontrole yazdırmayı göstereceğim. Kodlarımıza ve xml belgemize bakacak olursak:
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
05 Eylül Cuma 2008
6
27949
4,4
DNS (Domain Name System - Alan Adı Sistemi)
İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için www.site_adı.com gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır. Sistem makine isimlerini IP adreslerine, IP adreslerini ise makine isimlerine çevirir. Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS sunucu da eğer kendi veritabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veritabanına kayıtların elle, tek tek girilmesi gerekir. DNS üstlendiği görev gereği hızlı olmak zorundadır. Bu yüzden sorgulamalar 512 byteden küçük ise UDP üzerinden çalışacaktır.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
06 Eylül Cumartesi 2008
0
10810
1,0
Asp.net'te Jquery ve Ajax ile Veritabanına Kayıt Ekleme
Bu yazımda jquery ve ajax kullanarak veritabanına kayıt eklemeyi anlatacağım. Aslında daha önce anllattığım jquery örneklerinde olduğu gibi yine webmethod kullancağız ve bu webmethod ile kayıt ekleyerek, jquery ajax uygulamasında bu webmethodu kullanacağız. Yaptığım örneği görmek için
buraya bakabilirsiniz.
Uygulamamızın kodlarına bakacak olursak:
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
07 Eylül Pazar 2008
14
35003
4,2