mehmetduran.com - Paylaşmak Güzeldir...
Asp.net ile Dinamik Site Yapımı (Örnek Uygulama)
Bir arkadaş benden sitemde kullandığım kategorileme mantığını yani dinamik bir site mantığını sordu. Bunun üzerine ben de hem arkadaşımız hem de bu konuyu merak edenlere bir çözüm bir örnek olması için basit bir uygulama yaptım. Bu uygulamada access veritabanı kullandım. Örnek; dinamik bir siteyi nasıl yapacağımızı gösteren bir uygulama oldu. Aşağıdaki linkten uygulamayı indirebilirsiniz.

Yaptığım örnekte öncelikle veritabanını açıklamak istiyorum. Bir tabloda kategorileri ve bir tabloda da içerikleri tutuyorum. İçerik dediğim bloğumuzun içeriği veya haber sitesi ise haberler olabilir. Tabloların yapısını veritabanını inceleyerek daha iyi kavrayabilirsiniz.

Ayrıca kısaca bahsedecek olursak; örnekte ise 3 sayfa var. Default.aspx sayfamızda kategorileri sıraladım ve her birine link vererek diğer bir sayfa olan kategori.aspx sayfamıza yönlendirdim. Kategori.aspx sayfamızda ise kategori id'sine göre içerikleri doldurdum ve bu içeriklerin başlıklarına link vererek ayrinti.aspx sayfasına yönlendirdim. En son adımda da ayrinti.aspx sayfasında içerik id'ye göre içerikleri çektim. İd olarak belirttiğim özellikler veritabanında tuttğum bilgilerin primary keyleri ve bu değerleri sayfalar arasında querystring ile taşıyorum. Örneği incelerseniz daha iyi kavrayabilirsiniz.

Tam bir haber sitesi mantığı veya blog mantığı ile hazırladım. Hazırladığım örneğin birçok kişiye faydası olacağına inanıyorum. Örnek projeyi buradan indirebilirsiniz.

Not : Proje içinde bulunan exe'yi çalıştırarak projeyi çalışır halde görebilirsiniz.

İyi çalışmalar!
Mehmet Duran 01 Aralık Pazartesi 2008 44 143298 4,3
Bookmark and Share
Bu Yazıyı Değerlendirin.
Konuyla İlgili Olabilecek Diğer Yazılar Veritabanı İlişkisi ile Accordion Menü Oluşturma XNA Game Studio Creator's Guide (E-Book) Ms Access Veri Türleri Jquery ve Ajax ile FaceBox Kullanımı Asp ile Veritabanına Bağlanırken Cursor Type ve Lock Type
Yorumlar
Yorum Yaz
RSS Yorum Takibi
Özgür 02 Aralık Salı 2008 03:00 #1
Var ya bütün iş şu aşamaya gelebilmekte. Ben bu dinamik site mantığını çözene kadar neler çekmiştim. İnşallah yararlı olur. Teşekkürler.
Ferhat 24 Şubat Salı 2009 20:21 #2
Mehmet Duran Abi,Kardes,Day1 Vs... ya nas1l tesekkur edeceimi bilemiyorum allah 1000 kere raz1 olsun...bu konuyu bi arast1rmac1 kisiligime bide senin verdigin bu örnege borçluyum ;) :D
mustafa 25 Şubat Çarşamba 2009 16:07 #3
çalışmalarınızda başarılar diliyorum örnekleriniz çok güzel..
ykmz 23 Mart Pazartesi 2009 21:38 #4
babos sagol basarılarının devamını dilerim
Gökhan 20 Haziran Cumartesi 2009 01:51 #5
Çok Güzel Bir Çalışma Teşekkürler!!!!
Mert DEMİR 14 Ağustos Cuma 2009 12:47 #6
Hani dinamik deyince aklıma button bas=new button() geliyor ama örnekte buna benzer bir şey göremedim.Sadece standart yapılar elle oluşturulmuş.Yanılıyor muyum?
Mehmet Duran 14 Ağustos Cuma 2009 22:10 #7
Merhaba. Burada sadece blog veya haber sitesi mantığını göstermek amacıyla basit bir örnek hazırladım. Dediğiniz gibi örnekler ve yazılarım da sitemde mevcut. Dinamik bir site yapacak olanlar birçok şeye ihtiyaç duyacaktır. Ama benim hazırladığım basit bir örnek ve amacım fikir verebilmekti.
Serdar 17 Ağustos Pazartesi 2009 12:47 #8
hocam tekrar merhaba, şurdaki gibi bir uygulama yapmaya çalışıyorum. Kategorileri yazdırdık mesela diyelimki ürünler tablosunda ürünlerimiz var kategoriler le ilişkili. Sizin blogdaki gibi KategoriAdi(İçindekiÜrünSayısı) şeklinde, repeater da yapmak istiyorum kategori adlarını yazdırıyorum ama ürün sayısı için ne yapmam gerek? select count(distinct categoryID) FROM Urunler where categoryID=@gelenCatID gibi birşey mi olmalı?
Mehmet Duran 17 Ağustos Pazartesi 2009 22:25 #9
Sorgu öyle olmalı ama distinct'e gerek yok gibi.
cheerful 26 Ağustos Çarşamba 2009 23:34 #10
siteniz çok faydalı , öncelikle teşekkür ediyorum . wordpress sitemi benzer şekilde asp.net ile çalışan bir sisteme çevirmek istiyorum. Siz sitenizde bunu çok güzel yapmışsınız (hatta harika olmuş). Benim sorum bu uygulamanızdaki, kategorilere bağlı içerikler kısmınlarını(yazıları) normal html bir sayfa olarak(resim, yazı,tablo vb.) düzenleyip veritabanına nasıl kaydedebiliriz? İyi çalışmalar
Mehmet Duran 26 Ağustos Çarşamba 2009 23:44 #11
Merhaba. Sitem için yaptığınız yoruma teşekkür ederim. Dediğiniz gibi bir yöntemi her dinamik sitede olduğu gibi Html editörler ile yapabilirsin. Bunun için birçok editör mevcut. Sitemde FCK editör kullanıyorum ve bununla ilgili yazılarımı bulabilirsin. Veriler ise veritabanında tutuluyor ve herhangi bir sayfaya yazıldığında html olarak gözükmekte. Zaten wordpress'te de mantık bu. Başarılar dilerim.
cheerful 27 Ağustos Perşembe 2009 19:41 #12
ben dreamweaver gibi bir editörde içerikleri hazırlayıp(.html uzantılı), ilgili kategori altında veritabanına kaydetmek istiyorum. wp'deki gibi hazır editör kullanmadan bu şekilde olmaz mı acaba?
Mehmet Duran 27 Ağustos Perşembe 2009 23:39 #13
Eğer hazırladıklarını sayfa olarak serverda bir yerde tutacaksan veritabanında o sayfayı (adını, yolunu, vb.) kaydetmen lazım. Gösterirken de veritabanından sayfanın bilgilerini alıp içeriği yazdıracaksın. Ancak editör kullanmak daha mantıklı olur. Diğer türlü çok zahmetli olur gibime geliyor.
cheerful 27 Ağustos Perşembe 2009 23:42 #14
tesekkur ediyorum , editor kullanmak daha mantıklı sanırım asp.net çok geniş insan zorlanıyor:)
emre 12 Ocak Salı 2010 14:13 #15
günlerdir düşünüyorum nasıl yapabilirim diye. bu sayfayada kaçkere girip ne olduğunu anlamadan çıkmışım. inanılmaz açıklıyıcı yapmışınız çook teşekkürler
Mehmet Gürcan 23 Şubat Salı 2010 20:24 #16
Allah Razı Olsun Mehmet kardeş çok işime yaradı.Başarılarının devamını diliyorum..
emsaLsiz KıSs' 25 Şubat Perşembe 2010 10:21 #17
ßen Lise 3 Teknik ßilgisayar Bölümündeyim.ßiz şuanda Dreamweaver işliyoruz.ßu dinamik site olusumunu çok merak ediyorum.Nasıl kullanıldıgını ögrenebilir miyim? ßu arada siteniz güzel olmuş.ßaşarılarınızın devamını diliyorum..
Mehmet Duran 26 Şubat Cuma 2010 23:54 #18
Öncelikle teşekkür eder ve ben de sana başarılar dilerim. Konuya gelince dreamweaver editörünü sadece html kodlama için bir süre kullandım ve visual studio'ya tamamen alıştıktan sonra hiç kullanmadım. Eğer senin de imkanın varsa visual studio editörünü kullanmanı tavsiye ederim. Yeni öğrenenlere çok kolaylık sağladığını düşünüyorum. Dinamik site örneğini veritabanı kullanarak veri ekleme ve bu verileri belli düzen içinde kullanıcıya sunma şeklinde mantık veren küçük bir örnek biçiminde hazırladım. Örneği indirip inceleyebilirsin ama çalıştıracağın bilgisayarda .net framework kurulu olması gerekir.
emsaLsiz KısS' 27 Şubat Cumartesi 2010 12:51 #19
Şuanda visual studio yu pcme yüklüyorum ama nasıl kullanıldığı hakkında bi bilgim yok.ßi de sitenizin hakkını gerçekten vermişsiniz çok beğendim ama dreamveaver ve flash video anlatımları fln olsa daha iyi olurdu benim için bende çok şey istiyorum galiba :D İyi günler..
Mehmet Duran 27 Şubat Cumartesi 2010 23:32 #20
Eğer dreamweaver veya başka bir editör kullanmış isen visual studio çok zor gelmeyecektir. Ancak ne türlü projeler yapacağını, neyin ne olduğunu bilmek, yapmak istediğini en kısa sürede gerçekleştirecektir. Kodlama yaparken Intellisense özelliği ile her türlü kodlamayı bilgin olmadan, o bilgilere bakarak deneme yanılma ile yapabilirsin. Bloğumda görsel öğelere yer vermeyi düşünüyorum ama yoğunluktan dolayı önümüzdeki süreçte çok zor.
mustafa 21 Nisan Çarşamba 2010 15:18 #21
örnekleriniz için teşekkürler
deli 12 Mayıs Çarşamba 2010 13:37 #22
çok iyi bir site
.net coder 14 Temmuz Çarşamba 2010 16:51 #23
sayın mehmet bey benim bir kaç projelerim var windows uygulaması ancak.bu uygulamaları webte nasıl yayınlayabilirim.bir oyun yaptım ve bunu web sitesine eklemek istiyorum.siteye girildiğinde c# ve vb.nette yapmış olduğum oyunları ve uygulamaları kullanmalarını istiyorum.bunu nasıl yapabilirim bunun hakkında bilgilerinizi paylaşır yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler çok güzel faydalı bir site olmuş.
Mehmet Duran 15 Temmuz Perşembe 2010 00:01 #24
Merhaba. Öncelikle windows form olarak hazırladığınız bir projeyi direk olarak web projesinie çevirmeniz söz konusu değil. Kodlarınızı direk web projesine atabilirsiniz ancak arayüz tarafında web kontrolleri kullanmanız ve bu şekilde bir yapı kurmanız gerekiyor. Eğer silverlight ile birşey yaparsanız yaptığınız uygulamayı iki tarafta da kullanabilirsiniz.
ali tezel 08 Eylül Çarşamba 2010 01:02 #25
hocam bende bir blog site oluşturmaya çalışıyorum. sitenin ana sayfasında 5 tane makale yazılabilecek. bunların başlıkları ve içeriğin bir kısmını gösteren bir yapı düşünüyorum. burada içeriğin bir kısmını gösterme işlemini nasıl yapabilirim. birde sizce başka hangi şekillerde bu site yapılabilir...
Mehmet Duran 08 Eylül Çarşamba 2010 09:05 #26
Merhaba Ali. Buradaki örneğin bir nebze olsun fikir vereceğini düşünüyorum. Onun dışındaki özellikleri ise sen yapım aşamasında kendin de çözebilirsin veya forumlara, bloglara da sorabilirsin. Özet kısmını almak için buradaki yazım fikir verebilir.
murat kalkan 12 Eylül Pazar 2010 15:40 #27
hocam iyi günler bende bir haber sitesi yapıyorum size sorum haber başlıkları ve özeti bir tabloda gösteriyorum ama bir kaç haber olunca tabloları alt alta ayarlayamıyorum bunu nasıl çözebilirim yapmak istediğim sizinki gibi bir site aslında bunu başka şekilde gerçekleştirebilirmiyim
Mehmet Duran 13 Eylül Pazartesi 2010 10:25 #28
Merhaba @murat. Veritabanı tasarımından eminsen istediğin yazılımı yapabileceğini düşünüyorum. Sadece ilişkilerde sıkıntı yaşıyor olabilirsin. Bunun için veritabanı sorgularındaki ilişkiler hakkında araştırma yapabilirsin.
nimet akyüz 13 Eylül Pazartesi 2010 12:01 #29
hocam iyi günler ben şunu soracaktım siz kendi sitenizi tasarlarken haber başlığı sonra özet kısmını tablo kullanarak mı oluşturdunuz yoksa başka şekilde mi bir de bunu dinamik olarakmı yapmam gerekiyor
Mehmet Duran 13 Eylül Pazartesi 2010 13:23 #30
Bu yapıyı tasarım aşamasında iken düşünmüştüm ve sonuçta özet için ayrı bir alan tutmanın gereksiz olduğuna karar vermiştim. Verinin tutulduğu sütundan belli bir miktarda alarak ekranda gösteriyorum. Burada veri alanı az ama işlem gücü çok oluyor. Dİğer türlü olursa yani özet verisis tutlursa alan kullanılmış ama işlem az yapılmış olacak. Sonuçta karar sana kalmış. Hangisi sana yatkın geliyorsa onu tercih etmelisin. SOnuçta ikisini de yaparken çeşitli yöntemler denemen gerekecek. Bu yöntemlerin doğrusuna da yine kendin karar vermelisin.
nimet akyüz 14 Eylül Salı 2010 14:17 #31
sizde tabloları veritabanından bilgileri çekerek oluşturdunuz yani peki bunu alt alta yaparken nasıl yapıcam bende burada hata veriyor
hasan tezcan 14 Eylül Salı 2010 14:19 #32
hocam bu uygulamınızın vs 2008 de çalışan hali yok mu acaba
Mehmet Duran 14 Eylül Salı 2010 15:03 #33
@nimet, bunun için bir metot yazıp, verileri yazdırırken her bir veri için metodu çalıştırarak gelen veriden istediğin kısmı çekebilirsin. Verileri döngü ile veya gridview, datalist, vb. bir kontrol ile yazdırırsın ve burada html tarafta her satırda metodu çalıştırmalısın. Buradaki yazım fikir verebilir.
Mehmet Duran 14 Eylül Salı 2010 15:04 #34
@hasan, projeyi zaten vs 2008 ile hazırlamıştım. Bir sorun olmaması lazım. Eğer hata alıyorsan büyük ihtimalle bir eksik söz konusudur. Bu da .Net 3.5'in yüklü olmaması veya başka bir eklentinin yüklü olmaması olabilir. Eğer problem devam ediyorsa kodları kendi oluşturduğun bir projeye alıp, uyarlayabilirsin.
murat aydın 30 Eylül Perşembe 2010 00:50 #35
hocam makaleleri veritabanından alıp ana ekranda sizinki gibi nasıl gösterebilirim
Mehmet Duran 01 Ekim Cuma 2010 15:16 #36
@murat, yazımdaki örneği indirip incelersen mantığı çözebileceğini düşünüyorum. Bu örneği hazırlamamın amacı da buydu. Örneği incelemen faydalı olacaktır.
murat aydın 01 Ekim Cuma 2010 15:49 #37
örneği inceledim siz repeater kullanarak yapmışsınız bnm kafama takılan bunun görselliğinin sizin yaptığınız şekilde nasıl yapılacağı bunun için css kullanıyorum. ama örneğin 10 tane makale olduğunda bunlar alt alta gelip ayrı ayrı nasıl gösterilecek burada bende hata veriyo program bunu nasıl çözebilirim...
Mehmet Duran 02 Ekim Cumartesi 2010 21:49 #38
@murat, bu söylediğin html ve css ile ilgili. Eğer verileri alıp ekranda biçimsiz de olsa göstermişsen asp.net ile işin bitmiştir. Bundan sonra css ve html bilgin ile verileri düzenlemelisin.
kübra 02 Aralık Perşembe 2010 11:13 #39
y bitane haber sitesi yapılmış izlemek istiyorum yıllık ödevim lütfenyardımcı olun:(
kübra 02 Aralık Perşembe 2010 11:17 #40
yardımcı olun bir haber stesi yapılırken yokmu yıllık ödevim :(
Mehmet Duran 11 Aralık Cumartesi 2010 00:05 #41
@kübra, yorumum geç oluyor maalesef. İşler oldukça yoğun. Burada durumunu anlıyorum ama senin için önemli olan konuyu kendinin anlayıp, kendi başına neler yapabildiğini görmektir. Onun için buradaki ve buna benzer örnekleri inceleyip, kendine göre yorumlaman ve kendi başına birşeyler üretmen daha faydalı olacaktır.
hergangi biri 18 Ocak Salı 2011 18:43 #42
arkadaşım gerçekten örneklerin herkesin yapmak istedi şeylerle ilgili.Tebrik ederim en işe yarar bloglardan biri de senin blog'un :)
Mehmet Duran 04 Şubat Cuma 2011 15:26 #43
@herhangi biri, teşekkür ederim. Eyvallah.
Ali Özdemir 01 Mayıs Pazar 2011 16:49 #44
çok iyi oldu böyle bir örnek.Teşekkürler..
İsim :
Site :
Yorum :

Buradan bu yazıya ait yorumları RSS olarak takip edebilirsiniz.

Bu servis ile yazılara eklenen yorumları RSS ile takip ederek konu ile ilgili başkaları tarafından yapılan yorumları veya konuyla ilgili sorduğunuz sorulara verilen cevapları görebilirsiniz.
Kimse sana senden iyi öğüt veremez.
Bölümler
Yazılar
Arşiv
Arama
Linkler
Site İçi Arama
Son Zamanlarda Ne Yapıyorum ?
İstatistikler - Araçlar - Reklam
İstatistikler
Sayaç
Mehmet Duran | mehmetduran.com | Copyright © 2009