Asp.net MVC'de Kullanıcı Kontrolü (User Control) Kullanımı
Bu yazımda MVC ile kullanıcı kontrollerini (user control) hem MVC'nin kendi metodu ile hem de Ajax ile kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC ile Html sınıfının altında gelen RenderPartial metodu ile user controlleri çalıştırıp ekrana çıktısını getirebiliyoruz. Bu şekilde sayfalarımızdaki bölümleri user control ile oluşturabilir ve esneklik sağlayabiliriz. Ancak MVC'de bu şekilde bir kullanım için kullanacağımız user controlün System.Web.Mvc.ViewUserControl sınıfından türemesi gerekli. Bu kullanım dışında en kullanışlı yöntemlerden biri de User controlleri Ajax ile beraber kullanmak. Bu şekilde de herhangi bir user controlü Server.Execute metodu ile çalıştırıp, çıktısını string olarak elde edeceğiz. Bunun sonucunda da Ajax ile etkileşimli oldukça güzel birçok uygulama geliştirebiliriz. Şimdi bu kullanımlara göz atalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
31 Temmuz Cuma 2009
8
34221
5,0
Asp.net MVC'de View ve MasterPage için CodeBehind Tanımlama
Bu yazımda MVC'de yer alan View ve MasterPage için Codebehind tanımlamayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. MVC projesi oluşturup, projeye MVC View ve MVC MasterPage eklediğimizde sadece sayfalar eklenir. Asp.net'te olduğu gibi kod sayfası gelmez. Ancak bu yazımda bu kod sayfasını kendimiz oluşturup View'larda ve Masterpage'de yazdığımız classları nasıl kullanacağımızı göstereceğim. Böylece MVC projelerimizde tıpkı Asp.net'te olduğu gibi kod sayfalarını kullanıp kodlamalarımızı yapabileceğiz. Ayrıca kontroller için tüm eventları tanımlayıp kullanabiliyoruz, View (sayfa) için özel fonksiyonlar tanımlayıp kullanabileceğiz. Ancak button_click veya data kontrollerinin eventları gibi işlemleri MVC ile kontrol etmek MVC mantığına ters. Codebehind tanımlama ve kullanma işlemini event yönetimi için kullanmamalıyız. Bu yöntemi veri yükleme ve kodlamalarımızı kod sayafasında yapmak için tercih etmeliyiz.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
27 Temmuz Pazartesi 2009
3
19155
5,0
Asp.net MVC'de View'lara Veri Taşıma (Aktarma) Yöntemleri
Bu yazımda MVC sisteminde View'lara yani sayfalarımıza veri aktarımını nasıl yapacağımızı açıklamaya çalışacağım. Özellikle MVC ile data kontollerine data yükleme veya her türden veriyi View'ımıza aktarma yöntemlerini göreceğiz. Verileri alma ve taşıma işlemlerini projemizin merkezi olan ve herşeyi kontrol etmemizi yarayan Controller bölümünde yapıyoruz. Controller bölümünde tanımladığımız metotlar ile verilerimizi alıp View'lara taşıyacağız. Taşıma işlemi için ViewData ve ViewModel yöntemlerini kullanmayı göreceğiz. Bu iki yöntem ile her türlü veriyi View'lara aktarabilmekteyiz. Şimdi bu yöntemleri kullanarak view'lara verileri taşımayı görelim.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
22 Temmuz Çarşamba 2009
24
42158
4,8
Asp.net MVC'de Controller İşlemleri
Bu yazımda MVC'de Controller işlemlerinden bahsetmeye çalışacağım. Model - View - Controller üçlüsünün belki de en önemli noktası diyebiliriz. MVC ile oluşturduğumuz sistemde yapılan herşeyi kontrol ettiğimiz bir merkez olarak düşünebiliriz. Bu yazımda bu merkezde neyi nasıl yapabileceğimizden bahsedeceğim. Özellikle MVC'deki QueryString mantığını, Form işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğimizi ve View yönetimini ele alacağım. Bu yazımdan sonra MVC ile genel işlemleri nasıl yapabileceğimiz hakkında genel bir bilgi edinmiş olacağız. Şimdi sırayla Controller yönetme işlemlerimizi sırayla inceleyelim.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
19 Temmuz Pazar 2009
10
25058
4,8
MVC ile Link İşlemleri (Html.ActionLink, Url.Action ve Özel Metot Oluşturma)
Bu yazımda MVC ile link işlemleri için kullandığımız metotları nasıl kullanacağımızdan ve kendimize özel metotları nasıl oluşturacağımızdan bahsedeceğim. Öncelikle HtmlHelper sınıfı altına yer alan taglarla beraber link üreten Html.ActionLink metodunu, daha sonra UrlHelper sınıfı altında yer alan ve sadece adres üreten (href değeri, form post adresi, vb..) Url.Action metodunu ele alacağız. Bunlar dışında kendimize özel, ihtiyaçlarımız doğrutulsunda bu metotları overload edebileceğimizi veya bu metotlar gibi başka metotları nasıl oluşturacağımıza bakacağız. Böylece MVC için Global.asax dosyamızda tanımlayacağımız Routes'lara göre (Url yapılarına) göre otomatik oluşan linklerimizi veya adreslerimizi oluşturabileceğiz. Şimdi adım adım bu işlemlere bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
18 Temmuz Cumartesi 2009
13
51367
4,8
Asp.net MVC Projesini Yayınlama (Publish Etmek)
Bu yazımda MVC projelerini nasıl yayınlayacağımızdan bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi bloğumu MVC sürüme geçirdim. Ancak hostumda IIS 6.0 ve Windows Server 2003 var. MVC ise yeni bir teknoloji. Yayınlanmasının üzerinden fazla süre geçmedi. Hostumda projemi çalıştırmam MVC bileşenlerine yani dll'lerine bağlı. Eğer MVC bileşeni hostta yüklü ise sorunsuzca çalışmakta. Ancak bu bileşen yüklü değilse gereken bileşen dosyalarını projemize eklemeliyiz. Ayrıca MVC projesini hostta atıp çalıştırmak için ise Asp.net'te olduğu gibi projeyi publish ederek sunucuya atabiliyoruz. Şimdi neler yapmamız gerektiğine daha detaylı bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
10 Temmuz Cuma 2009
17
48568
5,0