Asp.net MVC Captcha Uygulamam
Bu yazımda
MVC Captcha uygulamamı sizlere tanıtacağım. Asp.net MVC 1.0 ve 2.0 sürümleri ile çalışan bir Captcha uygulaması geliştirdim. Şimdilik MVC ile hazırlanmış bu uygulamayı fırsat bulduğumda tüm Asp.net uygulamalarında kullanılan esnek bir kontrol haline getirmeyi düşünüyorum. Bu uygulamayı hazırlamaya uzun bir süre önce karar vermiş ve başlamıştım ancak yoğunluk nedeniyle üzerinde duramamıştım. Tasarım ve esneklik olarak çok çok iyi olmasa da şimdilik amacına hizmet edebilecek bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Zamanla da geliştirip daha esnek daha güzel bir kontrol haline getirmeyi düşünüyorum. Dll olarak paylaştım ve tüm MVC projelerine bu Dll'i ekleyip sorunsuzca kontrolü kullanabilmekteyiz. Şimdi bu uygulamayı nasıl kullanacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
26 Aralık Cumartesi 2009
5
25593
4,3
Asp.net MVC Areas (Tek Proje Kullanarak)
Bu yazımda tek proje kullanarak MVC Areas yapısını oluşturmayı ve kullanmayı göstermeye çalışacağım. Daha önce
buradaki yazımda birden fazla proje kullanarak MVC Areas yapısını oluşturmayı ve kullanmayı göstermiştim. Şimdi de tek proje üzerinde Areas yapısını oluşturma ve kullanmayı göreceğiz. Bu yapı ile hazırlayacağımız projeleri bölümlendirip, daha kolay daha organize daha kolay yönetilebilir ve geliştirilebilir bir yapı oluşturmuş oluyoruz. Ayrıca MVC ile gelen standart yapı dışına çıkıp (Views, Controller klasörlerinin olmaması), istediğimiz dizin yapısı ile MVC projeleri oluşturabiliriz. Bu şekilde çok esnek, çok kolay yönetilebilir, açık bir proje oluşturup, geliştirebiliriz. Şimdi bu Areas yapısını tek proje ile nasıl yapacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
06 Kasım Cuma 2009
2
22648
4,3
Asp.net MVC Areas (Birden Fazla Proje Kullanarak)
Bu yazımda birden fazla proje ile MVC Areas oluşturma ve kullanmayı nasıl gerçekleştirebileceğimizi göstermeye çalışacağım ve hazırladığım örneği sizlerle paylaşacağım. Asp.net MVC 2.0 ile gelen önemli bir özellik olan Areas özelliği ile hazırlanacak sistemi alt parçalra ayırıp, ayrı ayrı geliştirme yapabiliyoruz. Bunu da tek proje kullanarak veya birden fazla projeyi birleştirerek yapabiliyoruz. Bu yazımda birden fazla proje ile Areas özelliğini kullanmayı göstermeye çalışacağım. Tek proje üzerinde Areas özelliğini de başka bir yazımda açıklamaya çalışacağım. Şimdi sırayla birden fazla proje kullanarak MVC Areas özelliğini nasıl yapacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
24 Ekim Cumartesi 2009
0
26246
4,1
Asp.net MVC Cheat Sheets
MVC'yi tanımak ve öğrenmek için büyük kolaylık sağlayan dokümanlardan olan cheat sheetler ile MVC hakkında genel bir bilgiye sahip olabilir ve kullanımı hakkında ufak bilgilere sahip olabiliriz. Paylaşacağım cheat sheetler Asp.net MVC hakkında genel bilgi veren, yapısını anlatan faydalı dokümanlar. Ebook kadar olmasa da bilgi vericiler. Ani ihtiyaçlar karşısında başvurabileceğimiz, sahip olmamız gereken kaynaklardır.
Ayrıca bu dokümanları paylaşarak son dönemde Asp.net MVC hakkında yapamadığım paylaşımlara tekrar başlamak istiyorum. En kısa sürede de MVC ile ilgili yeni yazılarıma devam etmeye çalışacağım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
10 Ekim Cumartesi 2009
7
15158
5,0
jQuery Eklenti (Plugin) ve jQuery Özel Metot Hazırlama
Bu yazımda jQuery ile nasıl eklenti hazırlanacağını ve nasıl özel metot oluşturulacağını göstermeye çalışacağım. Daha önce
burada eklenti hazırlama ile ilgili bir yazı yazmıştım. Ancak gün geçtikçe jQuery'nin yaygınlaşması ve neredeyse her yerde kullanılması hem eklenti hazırlamayı hem de özel metotlar yazmayı zorunlu kıldı. Ayrıca yapacağımız her türlü uygulamayı eklenti olarak ya da tekrar kullanılabilir olarak yazmak kod tekrarını ve zaman kaybını önleyecektir. Bunun için bundan sonra eklenti yazıp kullanmak benim tercihim olacaktır. Şimdi jQuery için eklenti yazmak ve özel metot oluşturmak için neler yapmamız gerektiğine bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
09 Ekim Cuma 2009
14
30263
5,0
jQuery Takvim Eklentim (Datetimepicker Uygulamam)
Bu yazımda daha önce javascript ile hazırladığım takvim uygulamasını jQuery ile entegre edip eklenti olarak hazırladım. Daha önce
buradaki yazımda javascript ile hazırladığım takvimi (datetimepicker) tanıtan bir yazı yazmıştım. Oradaki script kodları tekrar gözden geçirip uyarlayarak jQuery ile takvim eklentisini hazırladım. Şu anda hazırladığım eklenti her uygulamada rahatlıkla kullanılabilir. Ancak tek eksik yönü tarih formatını el ile belirlemek. Ancak bu eksiği tamamlayıp tam bir uygulama haline getirmeyi düşünüyorum. Hazır format fonksiyonları olsa da format işini takvimde olduğu gibi kendim hazırlamak istiyorum. Bunu da en kısa sürede yapacağım. Şimdi eklentimize ve nasıl kullanacağımıza bakalım.
Tamamını Okuyun »
Mehmet Duran
29 Eylül Salı 2009
10
26923
4,4